időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A nyitásra várnak a szigetvári és a siklósi nemzeti emlékhelyen

Forrás: Országszerte
2021.02.20. 18:51
borítókép

Nem tétlenkednek a Baranya megyei végvárakban sem a várkapitányok, sem pedig segítőik a kényszerszünetben.

Aktívan telik a kényszerű pihenőidő a baranyai várakban. Mind Szigetvárott, mind pedig Siklóson készülnek a remélhetőleg nemsokára bekövetkező nyitásra.

Szigetváron nem állt le a munka

Nagyon várják már a nyitást a Szigetvári Zrínyi Vár dolgozói. Látogatókat ugyan most nem fogadhatnak, de nem állt le a munka a nemzeti emlékhelyen. Salamon Ferenc várkapitány elmondta, hogy az önkormányzat támogatásával szerencsére meg tudták tartani a dolgozói állományt. Felújítási, átalakítási munkálatokat végeznek, a hagyományőrzők karbantartják a ruházatukat és a fegyvereket is megtisztítják. A dzsámiban január 25-én tapasztalható fényjelenséggel kapcsolatban is szeretnének tájékoztatót készíteni, hogy azok is megismerhessék ezt a különleges jelenséget, akik ezen a napon nem tudnak ellátogatni ide.

– Készülünk az apródtáborra, melyet reményeink szerint megtarthatunk majd, idén tervezünk egy pár újdonságot, menetelést és vívástechnikát is szeretnénk tanítani a résztvevő gyerekeknek

– fogalmazott a szigetvári várkapitány.

– A pályázati kiírásokat figyelemmel követjük, élni szeretnénk minden lehetőséggel, és több érdekes, évközi programot is tervezünk – emelte ki.

A Zrínyi Vár madártávlatból. Remélhetőleg hamarosan látogatókat is fogadhatnak majd
Fotó: MTI/Varga György

Nem csak a vár munkatársai nyitnának már, a látogatók is szívesen mennének, mint azt a várkapitánytól megtudtuk, naponta 4-5 ember keresi őket telefonon, akik azzal kapcsolatban érdeklődnek, hogy mikor nyitják meg a kapukat.

– Tavaly beüzemeltük a weboldalunkat is, a Facebook-oldalunk is működik, itt tudjuk tartani a kapcsolatot a látogatókkal. A nyitással kapcsolatos információkról is itt fogjuk majd tájékoztatni az érdeklődőket – fogalmazott a jövővel kapcsolatban Salamon Ferenc.

Siklóson is bíznak a jövőben

Pozitívan tekint a jövőre a siklósi várkapitány is. Szentgyörgyváry Péter szerint most már látható a fény az alagút végén és várható az újrakezdés a szabályok betartásával. A nyitás utáni hónapokat programokkal fogják teletűzdelni. Ha már márciusban ez lehetséges, akkor 15-én megrendezik az évek óta egyre népszerűbb Állj be te is huszárnak! programot, majd húsvétra, pünkösdre és május elsejére is sok extrával készülnek. A nagyrendezvényeket illetően még kérdés, hogy lesz-e majd 500 fős létszámkorlátozás, így a programokat még befolyásolhatják a szabályok módosulásai.

– Mi úgy készülünk, hogy engedélyeznek mindent, ez esetben a július 30-i hétvégén egy nagyrendezvénnyel nyitnánk meg a megújult várkertet

– tette hozzá a várkapitány.

A Kinizsi, a nép fia című rockmusical előadása is biztosra vehető, hiszen ha 500 fős létszámkorlátozás lesz, akkor négy kisebb előadást tartunk, egyébként pedig augusztus 6-ra és 7-re tervezzük a bemutatókat. Az ezt követő hétvégén, augusztus 13-15-ig lesz a Várfesztivál, augusztus végére pedig egy motoros találkozóval egybekötött rock­estet szeretnénk megrendezni – sorolta a tervezett programokat Szentgyörgyváry Péter várkapitány. Az idei nyáron is számíthatnak a látogatók a Várudvari esték rendezvénysorozatra, az egyik alkalommal Kiss Ádám stand up humorista szórakoztat majd. Ezen kívül augusztus elsejétől két hónapra a siklósi várba költözik a Nemzeti Természettudományi Múzeum Jégkorszak kiállítása, illetve különleges szabadtéri moziestekkel gazdagítják a nyarat.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.