időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Veszélyhelyzet: a hétköznapok lüktetését hiányolják a zalaiak

Forrás: Országszerte
2021.02.01. 12:03
borítókép

Március elsejéig maradnak a korlátozó intézkedések. A zalaiak vajon látják-e a fényt az alagút végén?

A veszélyhelyzet adta szabályokat, kezdve a kijárási, gyülekezési tilalomtól, a kötelező maszkviselésen, a digitális oktatáson keresztül, a vendéglátóhelyek, szállodák kényszerű zárva tartásáig bezárólag, mindenki kívülről tudja. A kérdés az, hogy van-e még kitartás, elszántság az emberekben.

Iskolák

– Mi, tanárok, a ránk bízott gyermekek és a példamutatás miatt is pozitívak próbálunk maradni a pandémia időszakában – ezt mondta Kósa Istvánné, a Suli Harmónia 2007 Gyermekeket Segítő Alapítvány elnöke.

– Már a pandémia elején közös megbeszélést tartottunk arról, hogy a járványhelyzetet nekünk is kezelni kell. Úgy döntöttünk: amíg akár egyetlen gyerek tanul és legalább egy tanár dolgozik, mi addig tanítunk. Nem hagyjuk abba – szögezte le Kósa Istvánné.

Az alapítványi iskolák elnöke elmondta: a gyerekek esetében a maszk viselése okozott némi gondot a veszélyhelyzet elején, azonban mára a fiatalok is megértették, hogy milyen nagy a felelősségük. Ami viszont mindannyiuknak hiányzik, az az ölelés. Az alapítvány iskoláiban ugyanis szeretetteljes, közeli kapcsolatban élnek a gyerekek és a tanárok. A személyes kontaktot most kedves szavakkal pótolják.

– Nagyon várjuk már, hogy megkapjuk a védőoltást, hiszen csak így lehet visszatérni majd a normális mindennapokhoz – fogalmazott Kósa Istvánné.

Vendéglátóhelyek

Feleségével együtt üzemelteti a keszthelyi piacon az ételeket is kínáló Pajti kávézót Vass Ákos. Ősszel, a korlátozások bevezetésekor kiszállítással is kiszolgálták a vendégeket, majd karanténba kényszerültek. Ezután kezdtek újra mindent, méghozzá új alapokra helyezve: belevágtak egy beruházásba. A közelmúltban fejezték be a vendéglátóhely felújítását, múlt hét közepén nyitottak újra, ekkortól új étlappal és kínálattal várják a vendégeket, akik természetesen elvitelre kérhetnek ételt. A fiatal vendéglátós házaspár – eredeti szakmájuk egyébként testnevelő tanár – optimistán tekint a jövőbe s a körülményekhez képest elégedett.

– Azt láttuk, hogy kávéból elvitelre megélni ebben az időszakban nagyon nehéz, így kicsit erősítettünk az ételek terén – említette Vass Ákos.

Vass Ákos egy visszatérő vendégét, Hotter Gyulát szolgálja ki. a vendéglátásra nézve, de közel sem reménytelen a helyzet
Fotó: Keszey Ágnes/zaol.hu

– Nem örülök annak, hogy így kell működnünk, hiszen elvitelre nem tudunk egy-egy ételt úgy kiadni, mintha itt helyben elfogyasztanák a vendégek, de a helyzethez képest jók a kilátások. Bár valóban kisebb a forgalom és kevesebb a vendég, de a korábban általam becsültnél azért jobb. Több mint egy éve vagyunk nyitva, ezalatt sok törzsvendégünk lett. Ők hűségesek hozzánk és sokszor jönnek. Ebből a szempontból szerencsések vagyunk – emelte ki a Pajti tulajdonosa.

A múlt héten bejelentett, a korlátozások meghosszabbításáról szóló hír kapcsán elmondta: számítottak arra, hogy most nem lesz enyhítés. Arra a kijelentésre, melyet a kormányfő mondott, miszerint „húsvét tájékán lesz az a helyzet, amikor a nyitás bizonyos kérdései előkerülhetnek”, kissé szomorúan reagált.

– Kibírni kibírjuk, de azért nem örülünk neki, hiszen ez a működési forma nem a legembercentrikusabb. Én annak örülnék, ha a teraszon lehetne fogyasztaniuk a vendégeknek. De megértem, hiszen az a fontos, hogy a vírust legyőzzük.

A teljes, eredeti cikk IDE kattintva érhető el.