időjárás 31°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kovács Zoltán: A helyszíni szervezők mérlegelésére bízzuk a fővárosi rendezvények megtartását

A Sopron Balett művészeti vezetője számára bármelyik vakcina megfelelő

Forrás: Országszerte
2021.03.08. 12:20
borítókép

Már korábban átesett a koronavírus-megbetegedésen, ezért nemrég regisztrált is az oltásra Demcsák Ottó.

Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész, a Sopron Balett művészeti vezetője decemberben enyhe, náthás tünetekkel átesett már a koronavírusos megbetegedésen. Mivel ezzel néhány hónap védettségre tett szert, nemrég regisztrált, hogy mihamarabb megkaphassa a hazánkban elérhető ötféle vakcina egyikét.

– A vakcinák előtt csak a maszk használatával és a távolságtartással tudtuk védeni egymást. Most azonban már többféle oltás is megjelent, amelyek segítenek abban, hogy minél hamarabb magunk mögött hagyjuk a pandémiát. Hiszem, hogy a gyógyszerek fejlesztői hatásos ellenanyagokat dolgoznak ki, függetlenül attól, hogy Amerikában, Kínában, Oroszországban vagy Angliában folytatják a munkájukat – mondta a táncművész.

Táncosként a világ több pontján, így Afrikában is megfordult Demcsák Ottó, utazásai előtt pedig sok, Európában már nem jellemző betegség ellen is beoltották.

– Soha nem fordult meg a fejemben, hogy bármelyikkel is ártani akartak volna nekem, hiszen minden gyógyszer mögött hatalmas tudományos teljesítmény van – tette hozzá.

Demcsák Ottó a Sopron Balett egyik táncpróbáján

– A táncosokkal gőzerővel készülünk a Stabat Mater című táncmű és a tánc világnapjára szervezett gálánk előadásai­ra. Mindkét produkciót április végén mutatnánk be, de művészként nem tudunk más tenni, minthogy hiszünk abban, hogy az intézkedések minél hamarabb elérik a kívánt hatást, és húsvét után újra beindulhat az élet a vendéglátásban, a sportban és persze a kultúrában – magyarázta a balettművész.

Táncosaival beszélgetve gyakran elmondja nekik, hogyha sorra kerülnek, bármely vakcinát is kapják, bátran fogadják azt el.

– Számunkra különösen fontos a védettség megszerzése, hiszen mindennap együtt izzadunk a próbákon – mondta. Butaságnak tartja, hogy sokan politikai síkra akarják terelni az újféle oltások bevezetésének kérdését, és véleménye szerint hamarosan az Európai Unióban is hajlanak majd a kínai vakcinák elfogadására.

– Remélem, hogy azok is a lelkük mélyére tekintenek, akik egyelőre ódzkodnak, idővel helyes döntést hoznak és regisztrálnak. Minden vakcina jobb, mint annak hiányában elkapni a vírust, aminek komoly következményei is lehetnek egészségünkre nézve – zárta gondolatait a balettművész.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.