időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Hétszázmillió forintos öntözésfejlesztés zajlik Karcagon

Forrás: Országszerte
2021.03.24. 11:34
borítókép

A 15 éve nem látott fejlesztéssel 200 hektár szántóföld öntözése válik lehetővé a tilalmasi határban.

Az öntözésfejlesztés folyamatát a helyszínen tekintették meg a város és a megye vezetői.

– Ilyen öntözésfejlesztés tizenöt éve nem történt megyénkben, pedig tudnunk kell, hogy az árvíz, a belvíz és az aszály okozta károknak is kitettek vagyunk – jelentette ki Hubai Imre megyei közgyűlési elnök, aki szerint azok a gazdálkodók tudják magukat függetleníteni az elemi károktól, és tudnak versenyképesen termelni, akik hasonló öntözésfejlesztést valósítanak meg – áll a cikkben.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

– Ez a beruházás egy elhanyagolt határrész, a tilalmasi öntözőrendszer megújításával új lehetőséget nyit a szántóföldi zöldségtermesztésben. Szeretnénk, ha további ilyen projektek indulhatnának,

ezért a térség országgyűlési képviselőivel levélben fordultunk dr. Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

– Levelünkben kértük, hogy a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendelkezésére álló forrásokat bővítsék ötvennyolc projektnyi forrással – mintegy hetvenkétmilliárd forinttal – a megye számára, így harmincötezer hektárral nőhetne az öntözött területek nagysága.

– A tilalmasi öntözőfürt fejlesztése további hatezer hektár vízpótlását tenné lehetővé. A Tisza vizéből friss vízzel öntözhetnének a gazdák, a határrész pedig soha nem látott mértékű fejlesztésnek indulhatna. Ez az agráriumra, a helyi élelmiszerek előállítására, feldolgozására, ezáltal az ország önellátására is hatással lenne, ezért támogatunk minden kezdeményezést, ami hozzájárulhatna a Tisza vizének felhasználásához, a munkahelyek megtartásához – mondta az elnök.

– A fejlesztéssel mintegy kétszáz hektár jó minőségű karcagi szántó öntözése válik elérhetővé – mondta a beruházásukról Fülöp Gábor, az Agrosprint cégcsoport tulajdonosa, aki szólt arról is, hogy

a szükséges öntözővizet a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szolgáltatja, ehhez jelentős csatornarekonstrukciót végzett, melynek költségeihez a cégcsoport is hozzájárult.

– A Karcag–Kunmadaras összekötő közút és az NK III–2-es csatorna találkozási pontján létesített szivattyúállomás továbbítja majd az öntözőberendezések irányába a szükséges vízmennyiséget. A beruházás értéke közel hétszázmillió forint – sorolta a cégvezető.

– Karcagon nemcsak beszélünk arról, hogy az öntözést fejleszteni kell, hanem ténylegesen egy ilyen beruházás zajlik, ami lehetővé teszi, hogy szántóföldi művelésben zöldborsót, babot, brokkolit, más fagyasztásra kerülő minőségi zöldségféléket lehessen termelni.

Ez negyven-ötven új munkahelyet, megélhetés is jelent

– fogalmazott dr. Fazekas Sándor földügyi kormánybiztos, aki bízik abban, hogy a karcagi példa követőkre talál, hiszen a kormány vidékpolitikájában kiemelt szerepet tölt be az öntözésfejlesztés, ráadásul ehhez megvannak a források is.

– A beruházás a térség szempontjából is fontos – hangsúlyozta F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, aki jó példaként említette, hogy a cég a helyben megtermelt javakat feldolgozza, így Karcag mellett a világ minden részén megismerhetik a nagykunsági élelmiszereket.

Szepesi Tibor polgármester szerint bár a nagykunsági város szempontjából is jelentős ez a fejlesztés, ugyanis munkahelyet teremt, általánosságban is további lehetőségeket jelent, hiszen feldolgozóipari beruházása is folyik a cégcsoportnak.

Az eredeti cikk a beruházásról IDE kattintva érhető el.