időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Hintóval szeli a göllei utcákat a fiatal gazda

Forrás: Országszerte
2021.03.11. 16:30
borítókép

Gyermekkori álmát valósította meg a 26 éves Bodó Péter, amikor elkezdett lovakkal foglalkozni.

Épphogy befordultunk a göllei Árpád utcába, amikor velünk szembe jött a kétlovas hintón a fiatal gazda. Az üdvözlés után felültünk Bodó Péter mellé – írja a sonline.hu munkatársa. A huszonéves állattartó három évvel ezelőtt vásárolta meg első paripáját, a Parázs névre hallgató hucult.

Hobbiszinten foglalkozik lovakkal Bodó Péter. Fotó: Kovács Tibor / sonline.hu

A Kárpátok pónijának is nevezett közepes termetű ló rendkívül szívós, erős állat. A göllei férfi lovagláshoz vette, de időközben úgy döntött, hogy a fogatozást is megtanulja. Sokak örömére, hiszen barátait és ismerőseit gyakran megutaztatja, de a falubeli gyerekeket sem hagyja ki a kocsikázásból. Tavaly decemberben a Mikulás is felült a hintóra és úgy járta a göllei utcákat.

A fogatot szinte mindig megcsodálják a helyiek. Ritkaságnak számít faluhelyen, hogy valaki lovat tartson. Több tíz évvel ezelőtt még sok somogyi háznál nyerítettek az állatok, manapság viszont csak elvétve lehet ilyen hangokat hallani. Bodó Péter úgy véli, hogy a fiatalok körében ismét kezd elterjedni a lovaglás, fogatozással azonban kevesebben foglalkoznak.

A paripák gondozása naponta nagyjából két órát igényel. A göllei férfi szerint a lovak legalább annyit fogyasztanak havonta, mint egy autó, ezért nagyon sok takarmányra van szükségük. A táplálék egy részét saját területekről szerzi be, de vásárolnia is kell valamennyit – derül ki a cikkből.

A göllei férfi egyelőre nem szeretné bővíteni a ménest, megelégszik a jelenlegi állománnyal. Hobbiszinten foglalkozik a lovakkal, de tervei között szerepel, hogyha újra lesznek rendezvények, akkor szívesen vállal majd fogatozást. Bodó Péter a lovaglás mellett zenél is, gyakran játszik lakodalmakban és bálokban.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a kellemes látvány érdekében a zalai megyeszékhelyen folyamatosan gondozzák a virágágyásokat, a kétnyári árvácskákat most kapálták, öntözték. Szívet melengető sárga virágok a zalaegerszegi utcaképben.