Immár hat adást élt meg a Gasztromegye főzőműsor, amelyet a nézők a Tolna Megyei Önkormányzat facebook oldalán követnek figyelemmel. A kedvelt videósorozat legutóbbi epizódjában a vaddisznóhús darabolása közben még a vágódeszkát is sikerült eltörnie a műsorvezetőnek.
– Egy kicsit túltoltuk ezt a darabolást. Ha akarnám, se tudnám tagadni, hogy mekkora a munkamorál bennünk
– fogalmazott kitörő nevetés közepette Vizin Balázs, a Gasztromegye műsorvezetője. A forgatás kétségtelenül jó kedvvel zajlik, s talán ez a titka annak, hogy az egy-egy település gasztroértékeit bemutató műsor nagy népszerűségnek örvend a közösségi médiában. Hamarosan azonban új platformra költöznek az adások.
Korábban már írtunk arról, milyen kulináris kincsek kerültek terítékre. A Böde Dani főzte madocsai pacalt, a bátaszéki Kóbor Jánossal készült epizódot, és a bölcskei bablevest a szakályiak kemencében sült báránya követte. Viszont nem csupán bárányhús, hanem – a váraljaiaknak üzenve – egy kiváló kuglóf is a parázs mellé került, hiszen az erdő melletti falvacska a júniusban hagyományos kuglóffesztiváljáról nevezetes.
A Gasztromegye sikerének titka, hogy a főzés – bár a műsor fő elemének számít – nem „lopja el az egész show-t”. Számos olyan érdekesség is a kamera fókuszába kerül, ami az adott közösség számára fontos és értékes.
Legyen szó egy műemlékről, néphagyományról, vagy éppen Gizus néni ötvenéves Wartburgjáról. Egyfajta értékelvűséget tükröz, hogy a főzéshez szükséges alapanyagok túlnyomó többsége helyi termékekből áll, mi több, a falu termelői is bemutatkoznak portékáikkal. Szintén visszatérő momentum, hogy a házigazda polgármester szót ejt néhány fontosabb pillanatról, ami jelentős előrelépésnek számít a település életében. Sok adásból kiderül, hogy az összefogás erejével vagy éppen a jó menedzsmenttel milyen sokra viheti egy közösség Tolna megyében.
Alsónánán például egy gyönyörű, 150 éves pincesori építmény volt a főzés helyszíne, ami immár modern formában várja látogatóit. Az epizódban látható étel pedig nem más, mint egy ízletes káposztás birkapörkölt, ami valljuk be, nem szokványos vagy éppen hétköznapi ebédnek számít. Az elkészített fogásokat illetően szó sincs túlgondolásról vagy flancolásról. Minden településen olyan étel készül, amelynek alapanyagai gazdagon fellelhetőek a környéken. Nem is meglepő, hogy az erdőkkel határos Grábócon vaddisznópörkölt került a bográcsba – méghozzá az igen lelkes, húsdaraboló műsorvezető közreműködésével. Vizin Balázs persze egy új vágódeszkát ajánlott fel a grábóciaknak, ahogy azt a balul sikerült mozzanat után megígérte.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
A Magyar Nemzet közéleti napilap konzervatív, nemzeti alapról, a tényekre építve adja közre a legfontosabb társadalmi, politikai, gazdasági, kulturális és sport témájú információkat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.