időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

A legendás pécsi sebész varrt vissza elsőként ujjakat Baranya megyében

Forrás: Országszerte
2021.04.01. 15:42
borítókép

Az MTA-doktor március 15-én megkapta a Magyar érdemrend tisztikereszt polgári tagozat elismerést.

Dr. Nyárády József nem csinált soha semmit félgőzzel. Amikor modellezett, a világbajnoki dobogóig jutott, a keze alatt újjászületett Pécsett a traumatológia, s ő volt az első baranyai sebész, aki működőképesen visszavarrt levágott ujjakat és végtagokat. Az MTA-doktor március 15-én megkapta a Magyar érdemrend tisztikereszt polgári tagozat elismerést.

Hogy értékeli a kitüntetést?

– Nagy örömmel fogadtam. Az élet már csak ilyen, nem akkor érkezik a megbecsülés, amikor az ember úgy érzi, most van itt az ideje. Dr. Szent­ágothai János agykutató mondta egy riportban, hogy rendszeresen publikálták társaival az új eredményeiket, de 15 évig senki nem reagált rá. Aztán egyszer csak idézték és elemezték mindenütt a tevékenységüket. Szóval az igazi értékeknek van átfutási ideje.

Baleseti sebészként lett a pécsi orvosi élet meghatározó alakja. Miért pont ezt a területet választotta?

– Negyedéves medikusként döntöttem el, mindegy, hogy mi, de legyen benne manuális feladat, a kezeimet is használjam. Talán ezért is igyekeztem később annyira vigyázni mások kezére.

Ha már kezek, szinte pályakezdő orvosként csinálta az első pécsi ujj- és karvisszaültetéseket. Nagy bátorság volt ez?

– A szakirodalom akkoriban a mikrosebészet előretöréséről számolt be, én pedig haladtam a korral. A klinikánkon igen erős volt a kézsebészet, de a mikrosebészet még fehér foltnak számított, így állatkísérleteken gyakoroltam be a metódust, patkányok, kutyák kaptak elsőként régi-új végtagokat.

Napjainkban hol tartanak ezek a műtétek?

– 2008-ig, amikor elhagytam a klinikát, virágzott ez a sebészeti terület. Ma is vannak re­plantációk, de alábbhagyott a korábbi lendület, bár most újra felszálló ágat érzékelek.

Dr. Nyárády József, a legendás modellező

A repüléssel is kacérkodott, aztán meghagyta hobbinak, pontosabban versenysportnak. Hány évig modellezett?

– Hetedik osztályos koromtól több mint harminc évig: 1986-ban vonultam vissza, világbajnoki harmadik helyezés volt a legjobb eredményem. Volt olyan, amikor 15 kategóriában indultam a versenyeken.

A pécsi traumatológiáról 13 éve távozott. Mi jött ezután?

– Rendelek és műtök hetente egy-egy nap Mohácson és Szekszárdon. Emellett a PTE ETK gyógytornász és mentőtiszti hallgatóit tanítom. Otthon, Orfűn pedig biciklizem, sokat olvasok és kisebb sétákat teszek.

A teljes, eredeti cikk IDE kattintva érhető el.