időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Hamarosan elkészül a megújuló tatai Kőfaragó-ház

Forrás: Országszerte
2021.04.24. 19:04
borítókép

A fazekasság és a híres tatai kerámia titkát is megismerhetik a látogatók.

A Kőfaragó-ház padlásterét veheti majd birtokba a megyei múzeum. A tervek szerint a fazekasság jegyében egy kiállítást és egy élményteret hoznak majd létre. Tata ugyanis egykor a második legnagyobb dunántúli fazekasközpont volt az országban Csákvár után – derül ki a cikkből.

A kép illusztráció Fotó: Pexels

– A fazekasság eltűnő mesterség – magyarázta Nagy Dorina múzeumpedagógus. – A tömeggyártás és az egyre olcsóbban előállítható termékek miatt egyre kevesebben vásárolják a kézműves kerámiákat. Úgy gondoljuk, egy adott dolog akkor válik nagyon értékessé, ha belelátunk, hogyan is készül, mennyire fáradságos munka árán születik meg egy-egy apró darab is. Az élménytér ezt fogja bemutatni. Az agyag földből való kitermelésén át a korongozáson keresztül a mintázásig és a kiégetésig. Hozzátette:

a látogatóknak lehetőségük lesz ezeket a munkafolyamatokat kipróbálni.

Schmidtmayer-Busa Mónika néprajzos muzeológus arról beszélt, hogy az élménytér egy kiállítótérben folytatódik majd.

– A kiállítótérben a látogatók szélesebb körben és alaposabban meg tudják ismerni a tatai kerámiát, ami országosan is egyedülálló jelentőségű

– árulta el a terveket a szakértő.

– Az ország több pontjára szállították és napjainkban is számos darabja fennmaradt. Ez a kerámiatípus egészen a középkortól kezdve a 18–19. századig követi végig a kerámiakészítés folyamatát.

A muzeológus hangsúlyozta, a tárlat egyik fő célja, hogy az ide látogatók azt az üzenetet is magukkal vihessék, hogy ezek az egyre ritkábban használt kézműves tárgyak a múltban a hétköznapok részei voltak, valamennyi fontos munkafolyamatnak, háztartásban végzett teendőknek részei voltak.

– Ebben a kiállítótérben állítanak emléket az elhunyt dr. Körmendi Géza helyi néprajzkutató, volt gimnáziumi igazgatónak is – tette hozzá Schmidtmayer-Busa Mónika. – Az ő munkássága nélkül nem lehetnénk birtokában annak a sok ismeretanyagnak, amit a tatai kerámiákról tudunk.

Támogatás

A Kőfaragó-ház 1790-ben épült, a Fazekas utca 62. szám alatt található, a Kálvária-domb, az azon álló Fellner Jakab-kilátó és a víztorony közvetlen szomszédságában. Az épületben egykor az Esterházyak kőfaragói laktak, azonban a 2000-es évekre állapota nagyon leromlott. 2018-ban kisebb helyen beomlott az épület tetőszerkezete, födémszerkezete és falazata az oldalhomlokzaton. A Kőfaragó-ház jellegzetessége a tardosi vörös mészkőből készült lábazat, ablakkeretek és kőpárkányok. A város az épület felújítására vissza nem térítendő TOP-os támogatást kapott.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Korábbi cikkünkben arról írunk, hogy népszerű a tiszafüredi természetfilmes új alkotása. Nagy fába vágta fejszéjét. Gondolatébresztőnek szánta Ljasuk Dimitry az új filmjét.