időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Kaposvár lesz a magyar hadiipar fellegvára

Forrás: Országszerte
2021.04.16. 17:41
borítókép

A küszöbén állunk annak, hogy Kaposvár legyen a magyar hadiipar fellegvára. A tavaly decemberi bejelentés után az eddig történteket tekintette át csütörtökön a város vezetése, országgyűlési képviselője, és a kormány miniszteri biztosa, majd a következő időszak várható történéseit vázolták fel – írja a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu.

Szita Károly polgármester hangsúlyozta, hogy a város katonai múltja biztosítékot ad arra, hogy az itteni szakképzett munkaerő érti a hadiipar követelményeit. A cél a megyeszékhely újraiparosítása, ami teljes foglalkoztatottsághoz és növekvő munkabérekhez vezet.

Az ősszel elinduló, új kaposvári hadiipari beruházás összértéke a német Rheinmetall céggel kötendő megállapodással 30–50 milliárd forint lesz, és 300 munkahelyet biztosít majd, tért ki erre a csütörtöki sajtótájékoztatón Szita Károly polgármester.

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos
Fotó: SONLINE.HU – MEDIAWORKS

Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos arról is beszélt, hogy a tervek szerint évi száz katonai gépjármű készülhet majd Kaposváron. Jelenleg a magyar fél a Törökországban készülő 4×4-es páncélozott járművekbe szerel be rádiótechnikát, de egy év múlva a somogyi megyeszékhelyen gyártják majd ezeket a járműveket. Továbbá a kormány egy kutatásfejlesztési alapot hoz létre, amely a NATO igényeket méri fel, és ezeket igazítják majd hozzá a technológiai fejlesztésekhez.

Fotó: SONLINE.HU – MEDIAWORKS

Gelencsér Attila, a térség országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy a beruházáshoz 170 hektár ipari területre nyújtottak be igényt a kormányhoz, ezt jóvá is hagyták. A parlamenti képviselő azt várja, hogy a helyi gazdaságfejlesztés a hadiiparral a világ tetejére ugrik, hiszen a legmodernebb technológia érkezhet Kaposvárra.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.