időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Kezeivel formálja a világot a murgai keramikus

Forrás: Országszerte
2021.04.29. 16:30
borítókép

A kerámia, az agyaggal való munka azt jelzi, hogy az ember erősen kötődik a természethez, az ősi elemekhez, vallja Ágoston-Papp Mónika, keramikus művész.

„A szakmát tizennyolc éves koromban, az érettségi után ismertem meg.

Ágoston-Papp Mónika murgai keramikus
Fotó: Makovics Kornél / TEOL.HU – MEDIAWORKS

A nagybátyám meghívására a nyári szünetet Amerikában töltöttem, ahol megismerkedtem egy keramikus hölggyel. Ő olyan hatással volt rám, és akkora érdeklődést keltett bennem, hogy tudtam, mivel foglalkozom majd, ha hazaérek.”

Ekkor ébredt fel benne a vágy a kerámia és az alkotás iránt, ami immár negyven éves szakmai múltra tekint vissza.

Fotó: Makovics Kornél / TEOL.HU – MEDIAWORKS

Murgán, a természet lágy ölén, családi házuk egyik szobájában készíti alkotásait. Változó stílusban és formavilágban alkot, igyekszik a szakmán belül mindent megvalósítani, a hétköznapi használati tárgyaktól kezdve, a cserépkályhákon és az oltárképeken át, mindent elkészít.

Fotó: Makovics Kornél / TEOL.HU – MEDIAWORKS

– Ezt a szakmát nem lehet megtanulni – mondta Mónika, hiszen rendkívül sokféle alapanyag, égetési módszer létezik, a lehetőségek tárháza végtelen. Az agyag sokszor csak az égetés után veszi fel végső alakját, addig többször átformálódik, megreped, elgörbül.

„A csalódások megtanítanak arra, hogy újra és újra talpra álljunk, ha nem úgy jöttek ki a kemencéből a tárgyak, ahogy terveztük.”

Fotó: Makovics Kornél / TEOL.HU – MEDIAWORKS

– Fontosnak tartom, hogy a hétköznapokban az embereket olyan tárgyak vegyék körül, amelyek minőséget sugallanak, szeretettel és odafigyeléssel készültek – mondta Mónika.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.