időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Bicikliút és kerékpáros pihenő is épül Köröstarcsán

Forrás: Országszerte
2021.05.14. 22:54
borítókép

A beruházások jelenleg a közlekedésbiztonságot szolgálják, de a hosszú távon turisztikai szerepet is szánnak az új szakasznak.

Közel 630 méteren épül új kerékpárút Köröstarcsán, a két helyi iskolaépület között – mondta el lapunknak a helyszínen Lipcsei Zoltán. A község polgármestere kifejtette, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon (TOP) elnyert, összesen több mint 73 millió forintos támogatás segítségével megvalósuló beruházás elsősorban a közlekedésbiztonságot erősíti majd.

– A legtöbben jelenleg a forgalmas 47-es úton kerékpároznak. A gyerekek és persze a felnőttek biztonsága mindenek felett áll, ezért is döntöttünk úgy annak idején, hogy pályázunk erre a fejlesztésre – tette hozzá Lipcsei Zoltán. A polgármester szólt arról, hogy

a munkálatok során a belvíz-elvezetést is rendbe teszik, és a további közművekre is figyelnek, valamint a járda is megújul.

A polgármester kitért arra, hogy egy másik „kerékpáros” beruházás is zajlik jelenleg Köröstarcsán. Az önkormányzat a Magyar Falu Programban 4 millió 916 ezer forintos támogatást nyert elhagyott ingatlan közcélra történő felhasználására. A pályázati forrásból megvásároltak egy, a szintén a 47-es út és az épülő kerékpárút mellett található rossz állapotú ingatlant, amelyet most lebontanak, és a helyén kerékpáros pihenőt hoznak létre.

Már elkezdődtek mindkét beruházás munkálatai a településen
Fotó: Imre György/beol.hu.

– A túrázás, a kerékpáros turizmus élénkülőben van térségünkben. Várhatóan az új szakaszt nem csak a helyiek használják majd. A pihenőhelyen lesz kompresszor és szerszámok is, ha esetleg ilyen jellegű segítséget kérnének a biciklisek – tette hozzá. – A változás, a beruházás nem mellesleg településképi szempontból is fontos.

Lipcsei Zoltán ennek kapcsán elmondta, a község fejlődésében kiemelt szerepet szánnak a turizmusnak.

– Van egy nagyon szép kikötőnk, itt folyik a Körös, és ezeket az adottságokat szeretnénk kihasználni – folytatta. Mint mondta, a következő ciklusban szeretnének pályázni a kerékpárút folytatására, amely így egészen a kikötőig érne, ahogy a már meglévő belterületi kerékpárutat szintén pályázati forrásokból felújítanák.

– Ez ugyancsak erősítené a közlekedés biztonságát, ahogy várhatóan több vendéget is vonzana Köröstarcsára

– tette hozzá a polgármester. A kikötő üzemeltetője már idén is jelentősen fejlesztette a létesítményt, de ott is vannak hosszabb távú terveik. Mint megtudtuk, a vízi megállóhely évek óta telt házzal működik, éppen ezért szükség lenne a bővítésre. Lipcsei Zoltán abban gondolkodik, hogy egy harmadik öblöt is kialakítanának a hajósok, az odalátogató horgászok számára. Mindezt egy teljesen biztonságos szabadstrand létrehozása követhetné.

– Természetesen ezek évekre szóló elképzelések, de igyekszünk egy stratégia mentén tovább menni, és kihasználni azt a természeti környezetet, ami Köröstarcsát jellemzi – tette hozzá a polgármester.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.