időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Megmentenék a fehérvári ősmocsarat

Forrás: Országszerte
2021.05.19. 16:43
borítókép

A terület tulajdonosa építési telkek eladását hirdette, és már korábban el is kezdték feltölteni.

Ahogy arról beszámoltunk, a maroshegyi tölgyes és ősmocsár területén már az 1990-es évek végén megtörtént a telekkiosztás. Így nem követett el szabálysértést a terület tulajdonosa azzal, hogy építési telkek eladását hirdette, és már korábban el is kezdték feltölteni.

Györök Orsolya elmondta, a Völgyhíd Természetvédelmi Alapítvány védetté nyilvánítási javaslatot nyújtott be, melyben a terület jelentőségére hívták fel a figyelmet. A nádas sok védett állatnak ad otthont, rétihéják, nádiposzáták is élnek, fészkelnek ott. Györök Orsolya szerint a feltöltés az, ami a leginkább veszélyezteti. A védetté nyilvánítási javaslatot követően meg is kezdődött a munka, hogy az élővilágot megóvják.

Lantay Attila városi főépítész kiemelte, ez a terület utoljára 1995-ben volt a szegélyén lakóterület, közepén pedig közpark és vízterület besorolású. Ezt követően az akkori közgyűlés már 2000-ben kertvárosi lakóterületként, azaz beépítésre szánt területként jelölte ki.

Györk Orsolya főkertész és Brájer Éva önkormányzati képviselő beszélt az előzményekről is
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Brájer Éva bemutatta az 1990-es évek végét megelőző állapotot jelző térképet. Kiemelte, a 2006 előtt történt felszabályozások, telekkijelölések hatása ma már jól látható egyrészt a Harmatosvölgyben, másrészt az óvoda mögötti területen. – Mindez jól mutatja, Maroshegy nagyon beépült. Épp ezért értékelődik fel a mocsár jelentősége – mondta a képviselő. A Völgyhíd Alapítvány által indított petíciót, mint mondta, Brájer Éva az elsők között írta alá, hiszen ez egy társadalmi felhívás a mocsár legalább egy részének megmaradása érdekében. – Amiről nekünk tudomásunk van a beépítést illetően, az igen jelentős elképzelés. Azt gondolom, azoknak, akik majd egyszer ideköltöznek, sem mindegy, mi lesz a beépítettség és a zöld aránya – mondta el a képviselő.

Kiemelte, egy mocsár feltöltését jogszabály határozza meg, az ezzel kapcsolatos engedélyeztetési eljárásokat nem a város önkormányzatához, hanem a kormányhivatalhoz kell benyújtani. A jogszabály egyméteres mélységet enged meg, azon túl engedélyköteles, ezért beadvánnyal fordultak a kormányhivatal felé és építésrendészeti eljárást kezdeményeztek, hogy megtudják, Maroshegyen szabályszerűen történt-e a feltöltés. Ezzel párhuzamosan a helyi védettségű területté nyilvánítás folyamata is elindult.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap