időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Romos épületek helyét veszi át az új óvoda Kalocsán

Forrás: Országszerte
2021.05.08. 09:45
borítókép

Helyszínbejáráson mutatta be két helyi óvoda leromlott állapotát a polgármester a múlt héten.

Kalocsán az Újvárosi és a Kunszt utcai óvodák állapota erősen indokolja egy előbb 75, majd 150 fős kapacitással rendelkező ingatlan építését. Egyelőre a ténylegesen szükséges létszám felét sikerül megoldani az ifjúsági ház udvarán készülő, 540 millió forintba kerülő épülettel. Ezt először az Újvárosi növendékei foglalhatják majd el, de ha mindkét óvodát ki akarják váltani, akkor további körülbelül félmilliárd forintra lesz szükség, hangzott el a helyszíni bejáráson – olvasható a Bács-Kiskun megyei hírportál, a Baon.hu oldal cikkében.

– Azt szerettem volna elérni, hogy mindenki előtt, így az itt eddig nem járt önkormányzati képviselők előtt is egy reális kép legyen arról, hogy miként áll jelenleg az óvodakérdés – vázolta a bejárások végén a sajtóhoz szólva Filvig Géza. – A Kunszt utcai óvoda tornaterme például 2013-ban lett bezárva, beázás miatt.

Az intézmény kérdéses szárnya teljesen használhatatlan, a mennyezet omlásveszélyes, a padló tönkrement, a javítással pedig már évekkel ezelőtt felhagytak, lévén semmi értelme nem volt, és mostanra legfeljebb lomtárként használható. A beázás nem csak ezt az egy termet érinti, hiszen a nyomai csaknem az összes helyiségben látszanak: a 2008-ban felújított falak vizesednek és a legtöbb helyen repedeznek. A 2019 óta pozícióban lévő polgármester felháborodásának adott hangot amiatt, hogy ezzel korábban senki illetékes nem foglalkozott. A Kunszt utcai állapot még így is csak egy része a komplex problémának, hiszen az Újvárosi intézményben még nagyobb a baj, még ha első ránézésre nem is annyira látványos: a tető és a fűtésrendszer állapota miatt vált használhatatlanná. A két intézménybe járó összesen 150 gyermek elhelyezéséről mihamarabb gondoskodni kell, szögezte le a városvezető.

– Azzal szembesültem 2019 novemberében, hogy a 400 millió forintos óvodaépítéshez hiányzik még 140 millió, és vagy elállunk az építéstől, vagy megszerezzük a pénzt. Megszereztük, és elkezdődhetett a munka, viszont még mindig ott tartunk, hogy 75 gyereket nem tudunk hova elhelyezni. Évtizedek elhanyagoltságát nem tudom pár hónap alatt helyrehozni – tárta szét a karját Filvig. – Nagyon nehéz a helyzet, és megértem, hogy a szülők, illetve a nevelők a türelmük végén vannak, ahogy én is – szögezte le, arra reagálva, hogy többen kérték számon az önkormányzaton, hogy miért nem a romos szárnnyal rendelkező Kunszt utcai épületbe járók költöznek előbb az újonnan épülő ingatlanba.

A városvezető hangsúlyozta, kiemelten kezelik a kérdést, és azon vannak, hogy a teljes, 150 fős létszám mihamarabb új körülmények közé kerüljön. A kérdéses Újvárosi óvodának egyébként a mostani funkciót szeretnék visszaadni, de előbb teljes felújításon kell átesnie, és a kapacitását is növelni kell. A Kunszt utcai intézmény csak ez után veheti majd birtokba az új óvodát, aminek az építése még ebben az évben befejeződik, és soron kívül (mivel csak nyári időszakban szokták engedélyezni az intézmények költözését) 2022 januárjában már itt folytathatják a kicsik a tanévet. Addig a bezárt Újvárosi óvodába járókat Kalocsán más intézmények között osztják el.

Filvig Géza (jobbra) városatyák társaságában járta be a tönkrement épületeket Kalocsán
Fotó: Baon/Gábor János