Százéves gépekkel készül a különleges pásztói liszt

Kiváló gabonából készülnek a különböző lisztek a pásztói malomban, ahol a minőségi alapanyagokat tarják a legfontosabbnak.

null

Mintegy 160 éves múltra tekint vissza a városban található malom. A korábbi vállalkozást tulajdonló család 300 éven át foglalkozott a gabona feldolgozásával. Ezután leszármazottjaik, a Borgóiak tulajdonába került a malom, amelyet később államosítottak, végül leállították a benne folyó termelést.

– 2005 novemberében indult újra a munka, majd egy évvel később bio minősítést kapott a malom. Mindig az lebegett a szemünk előtt, hogy színvonalas termékeket gyártsunk. A kiváló minőséget esetünkben a bio minősítés garantálja, amelyet évente meg kell újítanunk –

közölte Smuk Tibor malomvezető.

Hozzátette: a feldolgozást szakaszosan végzik, akár több napon keresztül őrölnek a 100 éves, megbízható gépekkel. Ezek is biztosítják a kiváló minőséget. A gyártás során először betárolják a gabonát, majd halmaztisztításra megy, amely során mindenféle idegen anyagot elválasztanak a szemtől. Ezután a szemtisztítás következik, amely közvetlenül megelőzi a feldolgozást. Végül jöhet a hengerszékes őrlés, majd a szétválogatás, amely történhet szitákkal, de daragépekkel is.

Smuk Tibor malomvezető az egyik régi gépet dicséri éppen. Többek között ezek az eszközök is garantálják a magas minőséget
Fotó: L. B. / NMH

Amennyiben nem utóbbira van szükség, akkor tovább folytatódik az aprítás és végül elkészül a liszt, amelyből kilós és zsákos kiszerelést forgalmaznak a pásztói malomban.

Smuk Tibor kiemelte, hogy a lisztet több napon keresztül pihentetni is kell, hiszen ettől javul a minősége, és később jobban lehet vele péksüteményeket készíteni. A feldolgozás során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a gabonába ne kerüljön olyan anyag, amely megváltoztatja a minőségét. Többek között semmilyen vegyszeres kezelés sem érheti a szemeket.

A pásztói malomban egyebek mellett hagyományos finomlisztet, teljes kiőrlésű liszteket, tönköly- és rozsliszteket, valamint lisztkeverékeket is készítenek, amelyek beltartalmi értéke a szokásosnál magasabb.

Ezenkívül gyártanak gluténmentes liszteket is, amelyek iránt egyre inkább megnőtt az igény az elmúlt évek során.

A malomvezető elárulta azt is, hogy többnyire kézműves pékségek és szállodák a megrendelőik, akik saját maguk sütik az adalékanyag- és tartósítószermentes kovászos kenyereiket.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.