A hársmézes almás Mézesem lett a Balaton fagyija

Gomolyasajtos, mogyorós és borsos marcipános fagylaltot is készítettek a mesterek az idei Balaton fagyija versenyre.

null

Gomolyasajtos, mogyorós és borsos marcipános fagylaltot is készítettek a mesterek az idei Balaton fagyija versenyre, amelyet nyolcadik alkalommal hirdetett meg a Balatoni Turizmus Szövetség. Élvezettel kóstolták a Balaton fagyiját a balatonföldvári diákok a Hajózástörténeti Látogatóközpontban. – Én azt hittem, hogy almásabb – állapította meg az egyik kisdiák, aki osztálytársaival az árnyékban élvezte az ízeket, olvasható a Somogy megyei hírportál, a Sonline cikkében.

Idén a balatonmáriafürdői Florida Fagyizóban készült el a nyertes jeges nyalat, amely a Mézesem fantázianevet kapta.

Zselici hársméz, friss alma és karamellizált mandula adja meg a jellegét a 2021-es Balaton fagyijának, amely Somodi János cukrász keze munkáját dicséri.

– Nekünk szívügyünk a Balaton, hiszen itt dolgozunk a partján, ezért minden Balaton fagyijára benevezünk. Ez egy nagyon jó megmérettetés, az ember így versenykörülmények között is megtudja, milyen fagylaltot készített, hozzáteszem: a legélesebb verseny mindig a vendégekért folyik.

Somodi János kiemelte: ha a vendég visszatér, akkor volt igazán jó az elkészült fagylalt.

A zsűri június 5-én járta körbe a nevezett fagyizókat, és kóstolta meg a hűsítő finomságokat. Idén 13 nevező 23 kreációja közül választották ki a legjobbat és a különdíjasokat. – Ebben az évben először szakmai különdíjat is adunk, amelyet a gyenesdiási Bringatanya Somogyi Fagylaltműhely kapott a Somogyi-Mogyi és a Páhoki Pepita finomságokért – mondta Fekete Tamás, a versenyt kiíró Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke.

A hársmézes almás Mézesem lett a Balaton fagyija
Fotó: Sonline/Németh András

A négytagú zsűrinek idén sem volt könnyű dolga, hangzott el az eredményhirdetésen. – Örülök neki, hogy egyre bátrabban nyúlnak a versenyzők helyi alapanyagokhoz, ez egy jó dolog, ami erősíti a régiót – mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Hozzátette: szerencsére egyre általánosabb, hogy kézművesfagylaltokat készítenek a versenyzők, amelyek sokkal finomabbak, mint a félkész anyagokból készültek.

Kiemelte: mindig elmondják, hogy szoros volt a verseny, de idén ez különösen igaz. Hiszen a pandémia miatt nem megrekedt az ágazat, hanem ebben az időszakban is fejlődni tudott.

A sajtos, a fehérkávés és a borsos is nyerő volt

Négy különdíjat osztottak ki a Balaton fagyija megmérettetésen, hiszen olyan sok jó kreáció született.

A balatonalmádi Amaretto fagyizó meggyes gomolyasajtja pirított dióval, a veszprémi Völgy fagyizó borsos marcipánfagyija is kivívta a zsűri elismerését.

A balatonszemesi tökmagos fehérkávé is elvarázsolta a zsűri ízlelőbimbóit. – Korábban már készítettünk fehérkávé fagylaltot, de most kicsit megbolondítottuk tökmaggal – mondta a fagyi készítője, Böröczky-Asztalos Ágnes. A különlegesség pedig a vendégek tetszését is elnyerte, akik már megkóstolhatták azt a Margaréta fagyizóban.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.