időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

A tudatosságban látja a környezetvédelem jövőjét a nógrádi tanár

Forrás: Országszerte
2021.06.09. 20:34
borítókép

Fontosabb hatása van a vízi tápláléklánc felborulásának az életünkre, mintsem azt gondolhatnánk.

– A Földünk több mint hetven százalékát víz borítja, ezért nem kérdés, hogy az óceánok óriási szerepet játszanak az emberek életében. Amikor a hatalmas víztömegre gondolunk, akkor az juthat az eszünkbe, hogy a szemetelés és az olaj vízbe kerülése lehet csak a probléma. Ez viszont tévedés, a túlhalászás is felboríthatja a természet rendszerét – mondta a szakember az óceánok világnapja kapcsán.

Alapvető fontossággal bírnak az óceánok az életünkben (A kép illusztráció)
Fotó: unsplash

Hozzátette: a probléma oka nem az, hogy a halászok kifognak néhány halat, hanem a módszer, mert nem ismernek mértéket ebben a tevékenységben. Tudatosan hozhatna mindenki egy olyan döntést, hogy kevesebb sós vízi élőlényt fogyaszt és helyette előnyben részesíti az édesvízieket. Ezzel csökkenne az óceánok kizsákmányoltsága.

– Az emberek észre sem veszik, mennyire bele tudnak tenyerelni a természet kényes egyensúlyába. Ha kifogják a kisebb halakat, akkor a nagyobbaknak nem lesz mivel táplálkozniuk és élelem nélkül maradnak. A túlhalászás pedig a moszatok és az algák elszaporodásához vezet – fejtette ki Vágvölgyi Péter.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.