időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Elképesztő csalást hajtott végre három visszaeső rab Szombathelyen

Forrás: Országszerte
2021.06.17. 21:15
borítókép

A vádlottak korábban 2017 márciusa és júniusa között töltötték jogerős szabadságvesztésüket, mint zárkatársak.

A Szombathelyi Járásbíróság három többszörös visszaeső vádlott bűnösségét állapította meg információs rendszer felhasználásával, jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntettében.

Az I. r. vádlottat halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönre, a II. r. vádlottat halmazati büntetésül 350.000 forint pénzbüntetésre, a III. r. vádlottat halmazati büntetésül 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte, kötelezte továbbá a vádlottakat kártérítés megfizetésére. Az I. r. vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Illusztráció
Fotó: vaol.hu

A vádlottak 2017 márciusa és júniusa között a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötték jogerős szabadságvesztésüket, mint zárkatársak. A vádlottak nem a bv intézet által rendszeresített, kapcsolattartásra szolgáló készülékekről, hanem illegálisan az intézetbe bejuttatott mobiltelefonokról – magukat egy telefontársaság dolgozójának kiadva – különböző indokokkal, adategyeztetésre, terrorveszélyre, kártyaregisztrálásra, teszt lefuttatásra hivatkozással felhívtak 17, az ország különböző pontjain élő sértettet és az így tévedésbe ejtett sértettek részére megadott „kódokkal”, amelyek valójában telefonszámok voltak, mobiltelefon-feltöltéseket végeztettek, továbbá a sértettek által megadott bankkártya-adatokat lejegyzetelték és azokkal is mobiltelefon-feltöltéseket végeztek – adta hírül a Szombathelyi Törvényszék.