időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Méltó öregkort ad a gyöngyöspatai idősek klubja

Forrás: Országszerte
2021.06.22. 20:50
borítókép

Az élet minden szakaszában erőt ad a közösség. A központ célja az ápolás mellett ennek biztosítása.

A város 2015-ben döntött úgy, bővíti a szociális ellátások körét, és húsz év szünet után újra megnyitják az idősek klubja új helyszínét. A következő évben a korábbi helyén, a polgármesteri hivatalban újraindult a társas élet, de a körülmények nem voltak alkalmasak az elképzelt színvonalhoz. Az idősek közös udvarban voltak a hivatallal, az óvodával, a közösségi házzal, így nem tudtak rendezvényeket, szabadtéri foglalkozásokat tartani – derül ki a cikkből.

Hevér Lászlóné polgármester arról beszélt az új klub bemutatóján, hogy már 2016 áprilisában pályáztak a terveik megvalósítására.

Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Végül 39 millió forintot nyertünk egy leromlott állapotú, udvarral bíró épület átalakítására. A helyzet nem volt egyszerű, mert itt található a Takarékbank helyi fiókja, és az emeleten két önkormányzati szolgálati lakás is. A pénzintézet és a képviselő-testület partner volt az energetikai felújításban. A támogatásból új bútorzat és informatikai eszközök beszerzésére is telt, továbbá egy autóra. Ezzel az idősek szállítása, és a helyben történő étkezés is egyszerűsödött, az új klub ugyanis rendelkezik egy melegítőkonyhával. Külön öröm, hogy a kivitelezéssel helyi vállalkozókat bízhattunk meg – összegezte Hevér Lászlóné.

Maka Piroska, a ­gyöngyösi Kistérségi Humán ­Szolgáltató Központ igazgatója az idősek új helyével kapcsolatban több alapértékre emlékeztetett. Az egyik, az egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz. Az igazgató kiemelte, a jogszabály szerint csak minimum háromezer ­lakosú településeken finanszírozza az állam az ilyen klubhelyiségek létrehozását, Gyöngyöspata esetében ez a feltétel nem áll fenn. Az önkormányzat azonban már a kezdetektől társulási formában összefogott más településekkel a cél érdekében. A kistérségi központ vezetője a közösségépítés szerepét is hangsúlyozta.

– Életünk minden szakaszában óriási erőtartalékot ad a mindennapokra és hosszú távra is a közösség ereje. Ennek a gondozási központnak is ez a célja a napi ápolási feladatok mellett. Nagyon fontos, hogy ne azt kérjük számon idős embertársainkon, amit már nem tudnak megtenni, hanem azt keressük, amit át tudnak adni a tapasztalataikból. Tiszteletteljes főhajtás illeti őket – mutatott rá Maka Piroska.

A szeretettel teli hely nagy kincs

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője az eseményen Jókai Mór ­szavait idézte. Eszerint, csak az ­tudja, meddig mentünk, aki látta, honnan indultunk el.

A képviselő kiemelte, ez nemcsak egy klub létrehozására, de generációk egész életére vonatkozik. A honatya szerint az idős emberek legnagyobb problémája, hogy elfogynak mellőlük azok a társak, rokonok, barátok, akikkel együtt járták be életük útját. Ráadásul a digitalizált világ is gyakran idegen számukra.

Kiemelte, a szép, új klub azonban, a közösség által megtöltve szeretettel és jó lélekkel, olyan szerzett kincs, amely a szépkorúakat is építi. Ez adja az időskor méltóságát, így tudják megmutatni a fiataloknak, s láttatni velük, hogy honnan indultak el.

Az eredeti cikk a gyöngyöspatai idősek klubja megújulásáról IDE kattintva érhető el.