Rotyogtak a pörköltek a bográcsokban Rádpusztán

A marhapörköltfőző versenyre az ország legtávolabbi pontjáról is érkeztek ellenfelek.

null

Huszonnégy csapat ragadott fakanalat és főzött bográcsokban szombaton a Rádpusztai Gasztrobirtokon, hogy elkápráztassa a háromtagú zsűrit marhapörköltfőző-tudományával – derül ki a cikkből.

– Összekovácsolódott, jórészt visszatérő csapatok jöttek el az ország legtávolabbi pontjairól. Balmazújváros, Makó és Békéscsaba is képviselteti magát. A járványhelyzet nem hátráltatta a résztvevőket, annyian vannak, mint az elmúlt nyolc év során, amióta megrendezzük a versenyt – mondta Fekete Zoltán, a rendezvény ötletgazdája. Ám nem ő volt az egyedüli, aki ötlettel érkezett. Ahány csapat, annyi féle fűszert és módszert vetettek be. Borókabogyó, csabai paprika, és vargánya is került a bográcsokba.

– Békéscsabáról jöttem a barátaim meghívására, akik egy másik csapatban főznek. Azért indultam egyedül, mert így nem szól bele senki, hogyan készüljön el a remekmű, amelybe eredeti békéscsabai paprikát hoztam. Ettől híres a kolbászunk, és ettől lesz híres a pörköltem is – mondta Winter Mihály.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

– Titkos hozzávalónak tettünk bele négy fél disznólábat, hogy ne legyen olyan „vad marha” íze a pörköltnek – árulta el a turpisságot a „Vén Jáger” csapat séfje. A szomszéd bográcsokban főzők azonban másképpen vélekedtek.

– Csak marhahús van benne. Ez mégiscsak egy marhapörkölt főző verseny – vélekedett két alkalmi séf, akik Stan és Pan néven mutatkoztak be. Természetesen a jól ismert nevettetőktől ismert hangulatot is megidézték a bogrács mellett.

Jókedvet nemcsak ők hoztak a rendezvényre. Egyik csapat a dalos kedvét sem hagyta otthon.

– Osztálytársak vagyunk és ez a verseny nekünk most a gyakorlás. Jövőre lesz negyven éves osztálytalálkozónk, ahol szintén szeretnénk főzni – árulta el Bedő Anikó, aki egykor ének tagozatra járt. Asztalukat éppen saját készítésű kerámiatányérjaival terítette.

– Sok titka nincs a pörköltünknek: só, bors, paprika ment bele, valamint egy kis borókabogyó, és az éneklés – mondta Bedő Anikó.

– A tálalást és a kreativitást is díjazzuk, összesen száz pontot lehet szerezni – árulta el Brassó Sándor mesterszakács a zsűriből. – Fontos a technológia is, amivel a pörkölt készül. Nem mindegy, hogy egy előre készített pörköltalapban csak megfőzik a húst, vagy előtte meg is pirítják – mondta a zsűri oszlopos tagja.

– Saját szedésű vargányával bolondítjuk meg a pörköltet – mondta Kiss Géza. – A csapat a gombán kívül a szívét és a lelkét is bele tette a bográcsba – árulta el vidáman Papp Zita, Géza csapattársa.

– Még soha nem ettem vargányás marhapörköltet, nagyon kíváncsi vagyok az ízélményre – mondta Nótár László a zsűri visszatérő tagja. –A legkülönfélébb pörköltekkel találkoztunk. Van, amelyiknek túl sok, másiknak pedig már elfőtt a leve, de el lehet csúszni azon is, ha kevés a fokhagyma, vagy éppen túl sok a paradicsom – figyelmeztetett a szempontokra a zsűritag.

A szempontoknak leginkább a Somogyvári Ifjúsági – és Nyugdíjasklub pörköltje felelt meg leginkább. A második helyet Rocco és fivérei, a harmadikat pedig Erik szerezte meg, Balatonboglárról. A vándorkupát idén a Makói gyökerek vihették haza.

A forróságban a sivatag hajója is tiszteletét tette

A pörköltfőző verseny üde színfoltja volt Ali, a két éves teve, akinek még a hátára is felülhettek az érdeklődők. Elsősorban a legfiatalabb korosztály bátrai vállalták az attrakciót.

– A tevék okos állatok, de Ali átlagon felüli intelligenciával bír-mondta Pfundt Ábel, aki éppen a tevére vigyázott. Minden nap gyakorlunk vele, és hamar megjegyezi, amit tanítunk neki – tette hozzá a fiatalember.

A bográcsokban rotyogó finomságokról szóló eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.