időjárás 32°C Mária 2022. augusztus 15.
logo

Szépségszalon működik a szekszárdi technikumban

Forrás: Országszerte
2021.06.26. 12:10
borítókép

A kozmetikusoknál most jelentős eszközfejlesztés történt, és új szaktantermeket kaptak.

Népszerű a szépészeti ágazat, valódi 21. századi szépségszalon működik az Ady Endre nevét viselő szekszárdi technikumban. Nagy volt az érdeklődés tavaly szeptemberben is. A 190 jelentkezőből 76 tanulót vettek fel. Ők tizedikig alapképzésen vesznek részt, aztán dönthetnek, hogy fodrászok, kozmetikusok vagy kéz- és körömápolók szeretnének-e lenni – olvasható a Tolna megyek hírportál, a teol.hu cikkében.

A kozmetikusoknál most jelentős eszközfejlesztés történt. Szakoktatójuk, Pálinkásné Szalai Andrea kozmetikusmester úgy látja, hogy aki ilyen körülmények között készülhet fel a majdani, mindennapi munkára, biztosan megállja a helyét.

– A technikum teljes mértékben tudja tartani a lépést a kinti gyakorlattal – hangsúlyozza. – A megújult tanműhelyek különösen alkalmasak erre. Mind a kezelőszékek, mind a gépek, mind a termek kialakítása tükrözi egy 21. századi kozmetikai szalon ellátottságát.

A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Tegyük hozzá: az oktató személye is garantálja az oktatás magas színvonalát. A pályát 32 éve kezdte, és 17 éve tanít. Diákjai rendre szép eredményeket érnek el a szakmai versenyeken. Az idén tizennégyen írásbeliztek, s közülük öten érték el a hatvan százalék feletti teljesítményt, ami ötös szakmai elméleti vizsgának felel meg. A szintén elméleti ismereteket mérő diákolimpián ugyancsak örülhettek. Két csapatuk is sikeresen szerepelt: a második és a harmadik helyezést szerezték meg. Az ÁSZÉV (ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak) versenyén az iskola két tanulója kozmetikai ismeretekből első és harmadik helyezést ért el.

– Általában sikeresen szerepelnek a lányok a sminkversenyeken is – mondja az oktató. Ezek többsége ebben a tanévben sajnos elmaradt, vagy online formában rendezték meg őket. De hogy ne legyen hiány a megmérettetésekben, házi versenyeket is rendeztünk.

Külső képzőhelyekre is járnak

A Tolna Megyei SZC Ady Endre Technikum és Kollégium fő törekvése, hogy a legjobb szakemberek oktassák a szakmai elméleti és gyakorlati ismereteket a felnövekvő nemzedéknek. A kozmetikusok mesterük, Pálinkásné Szalai Andrea vezetésével nemrég két helyiségből álló új képzőrészleget vehettek birtokba. Az egyik a púderszoba (sminkszoba), a másik a kozmetikai tanműhely. Mindent megtanulhatnak itt a lányok, viszont szakmai gyakorlatra, külső helyekre, szépségszalonokba is kijárnak, mert szükségük van arra, hogy idegen vendégekkel találkozzanak és kommunikáljanak. Ez is a mesterség része. És az újdonságok követése is. A kozmetika hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt húsz-harminc évben, az anyagok, a kezelések és az eszközök tekintetében egyaránt. Ma már napi szinten kell figyelni az újdonságokat annak, aki nem szeretne lemaradni. A Covid sajnos alaposan helybenhagyta ezt a szakmát. Az üzletek bezártak, a vendégek elmaradtak. Az élet most kezd visszaállni az eredeti kerékvágásba.

Az eredeti cikk a szépségszalon működéséről IDE kattintva érhető el.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy a jó cél érdekében gyalogol a pásztói lány. 440 kilométeres túrára készül Till Anilla, akciójával a természetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.