Terítékre kerültek a magyar vidék ízei Felcsúton

A Kárpát-medence vadgasztronómiai kincseit vonultatták fel Egy a természettel! jelmondat jegyében.

null

A felcsúton található Letenyey Lajos Középiskola házigazdaként immáron harmadszor szolgált igényesen felszerelt konyhájával helyszínként a versenyhez. A rövid idő alatt szakmai hírnevet szerzett intézményben a többi között cukrászokat és szakácsokat képeznek, neves séfek tanítják a jövő gasztronómus nemzedékét. Ezúttal ünnepi hangulat jellemezte a nagyon is „munkás” szombati napot, ahol tizenkét előzsűrizett csapat mérte össze tudását, s készített egyedi ételeket a megújuló magyar konyha jegyében. A határon túli magyar vidékekről is érkeztek versenyzők az elszakított tájak kiváló ételeit reprezentálandó szándékkal.

A frissen készült vadételek menüsorát közönség előtt kóstolja a szakmai zsűri az iskola aulájában felállított asztalnál

Fotó: Noviczki Norbert / FEOL.HU – MEDIAWORKS

A határon túli magyar vidékekről is érkeztek versenyzők

A zsűri tagjai országosan elismert szakemberek voltak, akik napi munkájukban sem szakadtak el a vendéglátástól, saját üzletükben, éttermekben, szállodákban dolgoznak, öregbítik a magyar konyha hírnevét. Megjárták a világ gasztroversenyeit, kitüntetések birtokosai, s érzelmileg is elkötelezettek a hazai gasztronómia iránt. Varga Károly zsűrielnök olimpiai és világbajnok mesterszakács, a kecskeméti 48 Étterem séfje hangsúlyozta, hogy az ezúttal versengő, valóban „drámai”, művészi kivitelezettségű ételek elkészíthetőek akár otthon is, egy jól felszerelt konyhában. Természetesen a jó alapanyagok és a rutin szükséges hozzá, erősítette meg véleményét a Letenyey-iskola séf-tanára, Kocsonya Kálmán, Venesz-díjas mesterszakács.

A felcsúton tartott versenyét pontozás alapján a felvidéki Párkány (Szlovákia) Tűzről pattant menyecskék nevű kéttagú csapata nyert: Bottyán Szilvia és Ferner Valentina
Fotó: Kricskovics Antal / FEOL.HU – MEDIAWORKS

A konyhában negyedóránként kezdték meg a főzést a két-három fős csapatok, hogy az ételsort azonnal kivihessék az iskola aulájába a hosszú asztalnál helyet foglaló szakembereknek. Elegancia, mértéktartás, visszafogottság – filmszerű látvány volt a nyilvános kóstolás. Stílusosan minden érintett a fehér szakácskabátot, s a jellegzetes magas sapkát viselte, a szakemberek ezzel fejezték ki összetartozásukat, s az ügy szolgálatát. A tizenkét hazai és az erdélyi, délvidéki, felvidéki magyar csapatok elképesztő fantázianevű ételsorokat prezentáltak, egyesítették a hagyományt, az újdonságot, a humort és a lelkesedést a magas szintű szakmai tudással!

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.