Az ország minden pontjáról keresik a bokodi rétest

A bokodi rétesezőben hagyományos húzott rétesek sülnek, ám a kínálatban mindig található valami újdonság is.

null

Nyári Erika tulajdonos is nagyon szereti a rétest. Talán ez volt a vállalkozás indításának alapgondolata négy évvel ezelőtt. Azt, hogy milyen jó döntés volt letenni voksát a rétesgyártás mellett, mi sem bizonyítja jobban, mint a vendégek hosszú sora.

Mint mondja, nem volt ez mindig így, a világjárvány miatti korlátozások nyomot hagytak a forgalmon. Az ízek kedvelői túlnyomórészt az első hullám ideje alatt teljesen eltűntek, aztán szépen lassan – az enyhüléseket követően – ismét egymásnak adták a kilincset.

De nem csak az elmúlt másfél év megpróbáltatásai miatt volt változatos a forgalom, más oka is volt. Azonnal egyetértünk, mikor a szezo­nális vásárlásról kezd mesélni Erika. Persze, a rétes nem egy könnyed nyári finomság, ami oltaná a szomjat és kellőképp hűsít, azért finom ízvilága vitathatatlan. Az eladók egy pillanatig sem panaszkodnak. Sokan jönnek helyből, de a környező települések lakosai is szívesen veszik és eszik a rétest. A portál megtudta, a receptúra sem mindennapi. Bizonyára ez és a szívélyes fogadtatás lehet sikerük egyik titka.

Legtöbben a káposztást keresik

A vendégek körében örök kedvencnek számítanak a hagyományos ízek, mint a káposztás, a meggyes-mákos és a túrós, Nyári Erika „konyhájában” szívesen kísérleteznek a töltelékekkel. Erika azt mondta, a gyümölcsös és a pudingos édességeken túl, mindig készül valami egyedi is. Jelenleg három ízzel kombinálnak. Nagy titkot nem fedett fel a közeljövő választékával kapcsolatban, azonban az már biztos, hogy a túró remek párosításnak számít a mákkal és a szederrel. A kombináció már megtalálható volt a kínálópultban és beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a visszajelzések alapján tökéletesnek bizonyult. Erika szerint épp a folytonos megújulás miatt lehet ilyen népszerű a bokodi rétesező, és az, hogy szívvel-lélekkel készül minden.

A tulajdonos szerint épp a folytonos megújulás miatt lehet ilyen népszerű a bokodi rétesező
Fotó: Dallos István/24 Óra

Különleges rétesek sülnek

Hagyományos eljárás, bár manapság már ritkaságszámba megy a húzott rétes. Ezáltal sokkal vékonyabb és könnyedebb lesz a tészta. Erika azt mondja az almás töltelékűben például eltűnnek, szakszerűen összesülnek a rétegek. Mint mondja, különbség lehet másokkal szemben, hogy egy sáv helyett az egész tésztára kerül alapanyag, így érhető el, hogy a töltelék íze domináljon. Erika nagy gonddal készíti a rétest. Azt mondja, nem adja ki kezéből a „nyújtást”, a mai napig csak ő húzhatja a rétestésztát. A feladatot annak ellenére is vállalja, hogy körülbelül 15–18 féle íz kapható náluk. Hétvégékre ennél nagyobb mennyiséggel készülnek, mivel hírük gyorsan terjedt. Mára az ország számos pontjáról érkeznek a vendégek az ínycsiklandó bokodi finomságokért.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Nagyér település visszakapja eredeti nevét

Nagyéren néhány éve, az irattár rendezésekor, előkerült egy üveg tinta, amit a rajta lévő pecsét szerint 1952-ben, vagyis abban az évben töltöttek meg, amikor a település nevét Nagymajláthról Nagyérre változtatták. Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere ezzel a tintával írja majd alá az első hivatalos dokumentumot, amikor a falu visszakapja a Nagymajláth nevet.

Tovább...

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.