Beérett a dinnye Tolna megyében is – nincsen párja

A termesztés költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók.

null

Csak pár napot késett a megszokotthoz képest a hazai szabadföldi görögdinnye érése. A termelők szerint közepes-jó termésre lehet számítani. A termesztés költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnyének nincs párja. A szedresi Bognár János elmondta, április közepe óta – akkor tették fóliaalagútba a palántákat – dolgoznak azért, hogy nyáron legyen bevételük. Rengeteg munka van amögött, amikorra megjelenhet a gyümölcs a piacon. Idén májusban a hideg volt a probléma, most pedig úgy tűnik a forróság okoz gondot.

Bognár János elmondta, a 35 fok feletti hőmérsékletben a kisebb dinnyéket „lerúgta” a növény. Ez az oka annak, hogy csak közepes termésre számítanak. A dinnye igazi „hazája” Békés megye, Meggyesegyházáról például a szezonban, naponta 50-60 kamionnyi termést tudnak elszállítani, mondta Lipták László termelő.

A magyar dinnye ízének nincsen párja
Fotó: Mártonfai Dénes/teol.hu.

Az árról naponta tárgyalnak, a nagy melegben viszont a dinnye csak érik és érik, így nincs mit tenni, oda kell adni annyiért, amennyit éppen kínálnak érte. Ekkora mennyiséggel nem lehet az ország másik végébe menni, mondjuk a Balaton vagy más üdülőközpont környékére, mert nagyon drága a fuvar, és bizonytalan, hogy mennyit vennének belőle. A német piacnak meg speciális feltételei vannak, például náluk dobozokba kell a gyümölcsöt tenni, és csak a kisebb méretűeket veszik át.

A Tolna megyei dinnyetermesztők sok mindent megéltek az elmúlt évtizedek alatt: értékesítési válságot, jégverést, szárazságot, a görög, az olasz és a spanyol import árletörő hatását. Valaha több száz hektáron termelték a legkorábban érő fajtákat, amely több tucat családnak nyújtott megélhetést megyénkben. Azonban néhány egymást követő évben rossz szériába kerültek, a ráfizetéses gazdálkodás más útra terelte egy részüket.

A dinnyében sokféle karotin található, amely a szervezetben A-vitaminná alakul, emellett sok B6-vitamin, niacin, folsav, vas és mangán is van benne.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.