időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Búcsú és diadal a tihanyi fogathajtó versenyen

Forrás: Országszerte
2021.07.06. 10:59
borítókép

Harmincadik alkalommal szervezte meg a kettesfogathajtó-versenyt a Tihanyi Lovas Klub.

Méltatta a helyi lovasokat, a munkájukat és sikereiket Tósoki Imre, Tihany polgármestere, aki a lovasklub elnöke egyben. Köszönettel szólt egyik tagjuk, Csuti István munkájáról, aki több évtized és kitűnő eredmények után ezen a fogathajtó versenyen befejezte a versenyzést. A polgármester örömmel fogadta, hogy a kiemelkedő tudású klubtársa a mostani megméretésen a segédhajtója lesz. Hozzátette, méltó és szép zárása a lovasverseny a levendulafesztiválnak, mely két hét után vasárnap ért véget – derül ki a cikkből.

Tósoki Imre azt mondta, az illatos növény ma már védjegye a félszigetnek, számos területen használják, és annak idején Bittera Gyula honosította meg Tihanyban. Csuti Anikó, az előbb említett kitűnő lovas lánya, főszervező büszkén beszélt a jubileumi versenyről, majd meghatódva idézte fel, 15 éven át lehetett édesapja segédhajtója, akinek az életet jelentették a lovak. Elődei is lovas fogattal jártak, azzal hordták a postát Tihanyban.

Fotó: Penovác Károly/Napló

– Az élet úgy hozta, hogy édesapám két éve állt utoljára rajthoz Vagány és Fantom nevű gyönyörű lovaival, de természetesen továbbra is figyeli a lovasokat, a lovakat, a versenyeket – fogalmazott Anikó, aki egy szép ajándékkal köszönte meg édesapjának az elmúlt évtizedeket. A főszervező arról is beszélt, hogy a fogathajtás alapja a ló és lovasa tökéletes összhangja, amit csak az életben, a versenyeken lehet igazán megtanulni. A hajtószár nem más, mint összekötő kapocs ló és ember között, mert az állat a legapróbb rezdüléseket is azonnal megérzi. Úgy mondta, jó lovas az ember akkor lehet, ha tisztelettel és szeretettel tekint a lóra, türelmes és kiegyensúlyozott személyiség, és soha nem bántja az állatot.

A köszöntők után megkezdődött az izgalmas verseny, melyre az ország minden részéről érkeztek résztvevők, elsősorban lipicai félvér lovakkal, mert ezt a fajtát lehet leginkább megtanítani a kettesfogat-hajtás feladataira. A hagyományokhoz híven a fogatok nem összetett versenyben, hanem akadály- és vadászhajtásban mérték össze tudásukat, ezúttal is két kategóriában. Az akadályhajtásban a futballpálya nagyságú területen a bólyapárok (sejbák) között haladtak át a fogatok, a végeredmény a pálya teljesítésének ideje mellett azon múlt, ki szerzett kevesebb hibapontot, vagyis ki teljesítette tökéletesebben a pályát.

A vadászhajtásnál a hajtók a lovak engedékenységét, fordulékonyságát és gyorsaságát mutatták be, utóbbiban indult Tósoki Imre polgármester is Dingó és Baba nevű lovaival, majd kategóriájában a harmadik helyen végzett. Nagyon örült az eredménynek, melyért külön köszönetet mondott Csuti Istvánnak, a kitűnő segédhajtójának.

A polgármester elismeréssel beszélt a Tihanyi Lovas Klubról, mely ezúttal is szép eredményeket hozott. Kötél Ferenc, egyik tagjuk vadász- és akadályhajtásban is előkelő helyezést ért el.

Az eredeti cikk a fogathajtó versenyen történtekről IDE kattintva érhető el.