időjárás 4°C Karola , Károly 2023. január 28.
logo

Újabb tíz névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

Hullámokat vetett a patkánytérkép Békésben

Forrás: Országszerte
2021.07.08. 17:53
borítókép

Elkészült az első magyar patkánytérkép – derült ki a Bábolna Bio napokban kiadott sajtóközleményéből.

Nincs olyan pontja az országnak, ahol ne észlelnének patkányokat, de az egyes megyék, nagyvárosok között hatalmasak a különbségek – derült ki a most először elkészült országos patkánytérkép adataiból, amelyek az egerek előfordulását is megmutatják. A felmérés a Sokk a rovar Facebook-oldalon zajlott – írta meg sajtóközleményében a Bábolna Bio Kft.

Részletezték, a térkép alapjául szolgáló kérdőívet 4000 érdeklődő töltötte ki, így nagy adatbázis alapján mutatható be, hol mennyire elterjedtek az országban ezek a rágcsálók. A felmérés szerint nincs olyan vidéke az országnak, ahol ne lennének jelen a patkányok és az egerek, de az egyes megyék és települések között nagyok a különbségek.

Illusztráció
Fotó: unsplash

Lakosságarányosan a legkevesebb bejelentés a dunántúli megyékből jött, a legtöbb pedig Békésből, Borsodból, Hevesből és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

Hozzátették, a patkányok és egerek előfordulása összeségében hasonló képet mutat, azonban a két kártevő elterjedtségében is vannak jelentős különbségek, akár ugyanabban a megyében is. Érdekesség, hogy a nagyobb települések közül a lakosságarányos bejelentések alapján a patkányoknál és az egereknél is Sárbogárd, Gyomaendrőd és Kisújszállás végzett az első három helyen, csak más sorrendben. A válaszokból az is kiderült, hogy a többség szerint évente nő ezen rágcsálók a száma.

A teljes cikk és patkánytérkép IDE kattintva érhetők el.