időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Szebbnél szebb dinnyék kerülnek a kosarakba Pécsett + videó

Forrás: Országszerte
2021.07.20. 19:41
borítókép

A termelőknek idén több problémával is szembe kellett nézniük, legutóbb például a jégveréssel, ám minden jel szerint jó lesz a szezon.

A Bama.hu néhány napja ellátogatott a pécsi vásárcsarnokba, ahol minden harmadik-negyedik vásárló dinnyét (is) keresett. Nem hiába, múlt hét elejétől már kapható a hazai, ormánsági görög- és sárgadinnye. A termelőknek idén több problémával is szembe kellett nézniük, legutóbb például a jégveréssel, ám minden jel szerint jó lesz a szezon.

Míg a bevásárlóközpontokban 300 forint a görög-, 500 a sárgadinnye kilója, a vásárcsarnokokban és az útszéli árusoknál ennél kevesebbért is találhatunk nekünk tetsző dinnyéket. A pécsi csarnokban 270–300 forint a piros húsú, míg 350–450 forint a sárga- és cukordinnye kilója.

Szín József gerdei termelő pultja előtt hosszú sor kígyózott, mint mondta, a magszegény dinnyéket általában már az elsők között megvásárolják, ez idén sincs másképp. Vették is a dinnyét a vásárlók, mint a cukrot, volt, aki felet, negyedet vitt haza lefóliázva, de az erősebbek megbirkóztak a 8–10 kilósakkal is. Az egyik rekorder a gyönyörűm 18 kilós görögdinnye volt, melyből bizonyára jó pár napig falatozhat a család.

A hazai termesztésű dinnyék élénkítik most a kínálatot
Fotó: Bama.hu

Tordai János hosszúhetényi termelőnek is sok visszatérő vásárlója van. Ő többek között arról beszélt, hogy lehet megtudni, melyik dinnye az igazán jó. A gazda szerint a dinnye kongása és illata is könnyen elárulhatja, hogy érett-e. Ha kopogtatáskor feszes, kongó hangot hallunk akkor érett dinnyéről beszélhetünk. Figyelhetjük a termés felületét is, az a pontja sárga, ahol a dinnye a földön feküdt, s minél kisebb ez a folt, valószínűleg annál érettebb.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.