Kornélia 2024. március 3.
logo

A Balaton zalai csücskében is nő a kerékpározók száma

Forrás: Országszerte
2021.08.03. 12:44
borítókép

A MÁV-START zrt. kerékpárosszolgáltatásai – egy friss vizsgálat szerint – Európa élmezőnyébe tartoznak.

A Balaton nyugati (zalai) csücskében is folyamatosan nő a kerékpározók száma. Mindez szemmel is jól érzékelhető, de a térségi turisztikai szolgáltatók adatai tényszerűen is tanúskodnak erről. A bringások egy része vonattal érkezik, természetesen kétkerekűjével együtt, a MÁV START által közöltek szerint: utasaik egyik kiemelkedő célpontja a Balaton, és erre a desztinációra új típusú, olcsó, vonathoz kötött, egy útra szóló kerékpárjegyet vezetett be a társaság, amelyből egy hónap alatt 27 ezer kelt el. Ez is szempont volt az Európai Kerékpáros Szövetség (ECF) egész kontinenst átfogó vizsgálata során, amely a 2021-es „a Vasút Európai Éve” programhoz kapcsolódóan készült. Ebben az ECF kerékpárosbarát szempontok alapján rangsorolt 69 vasúttársaságot, azt vizsgálva, az egyes európai szolgáltatóknál mennyire egyszerű a biciklis közlekedés vonattal. A MÁV-Start a 4. helyet szerezte meg, megelőzve például az ÖBB-t és a Deutsche Bahnt (előbbi osztrák, utóbbi német).

Ezzel kapcsolatban a MÁV-Start közölte: az európaiak körében egyre népszerűbb a vasúti és a kerékpáros közlekedési mód kombinációja; mindkettő népszerű az ingázók, a szabad­idős tevékenységet folytatók és a turisták, kirándulók körében, s a legfenntarthatóbb utazási formák közé tartoznak.

Kerékpárosok Keszthelyen. A statisztika szerint sokan vonattal jöttek a Balatonig
Fotó: zaol.hu

Az ECF vizsgálatában éppen ezért a szakemberek arra keresték a választ, mennyire egyszerűen vehető igénybe napjainkban Európában a vasúti és kerékpáros-közlekedés elegye. A tanulmány 69 vállalat gyakorlatát vizsgálta hat szempont szerint, a MÁV-Start a lehetséges 50 pontból 34-et elérve lett a negyedik. A maximális pontszámot senki sem szerezte meg, ami az ECF szerint arra utal, hogy van még teendő e téren mindenhol, bár a tendencia biztató.

– A kerékpározás az egyik legjobb módja a kis káros­anyag-kibocsátású közlekedésnek, és a klímavédelmi törekvéseinknek megfelelően a MÁV-Start is elkötelezett a kerékpáros-infrastruktúra fejlesztésében, a vasút-kerékpár kombináció pedig az egyik legfenntarthatóbb közlekedési módok egyike az autó helyett – fogalmazott az európai vizsgálat kapcsán Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója, hangsúlyozva: a hazai vasúttársaság folyamatosan javítja a kerékpárszállítás minőségét, és lehetőségek szerint bővíti a szükséges kapacitásokat. A cég hosszú távú fejlesztési programjában például szerepel, hogy minden vonaton biztosítsák a kényelmes kerékpárszállítás lehetőségét.

Egyre több vonaton tűnik fel a kerékpárosikon, folyamatosan bővül a szolgáltatás
Fotó: zaol.hu

A MÁV-Start bringás szolgáltatásait az utóbbi években több mint félmillióan vették igénybe, a vasúttársaság mintegy 700 kerékpárszállítási lehetőséggel is rendelkező járművét használva – közölte az állami cég, megemlítve, hogy idén eddig már 343 ezren szállítottak biciklit vonattal.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.