Fejér megyében sem esett messze az alma a fájától

Csuta Rita a nyár elején azért versengett, hogy a pápa is ehessen az általa kreált süteményből.

null

Nem esik messze az alma a fájától, szoktuk mondani. Jelen esetben és kissé viccesen, viszont helytállóbb úgy fogalmazni, hogy a piskóta a tálcától. Ám ne vegyék ezt sértésnek, hiszen nagyon is figyelemre méltó, ahogy a fiatal Csuta Rita gondolkodik, dolgozik. A nyár elején azért versengett, hogy a pápa is ehessen az általa kreált süteményből - írja a Fejér megyei hírportál, a FEOL.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által júniusban megrendezésre került NEK-sütemény (Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus) versenyen Csuta Rita hála elnevezésű süteményével bejutott a hét legjobb közé a döntőbe. 

Ez volt Rita első versenye, amelyre a Nemzeti Tehetség Program Kovász alprogramjának köszönhetően nevezett, s amelyben ő is részt vesz.

– Az indulásban nemcsak a Kovász program motivált, hanem az is, hogy katolikus gimnáziumba jártam – árulta el Rita, aki hívő ember, így hát nyilván az is izgalmas lehetőséget jelentett számára, hogy akár a pápa is ehet a süteményéből, ha úgy alakul. A versenykiírás szerint olyan 5-10 dekás süteményt vártak, amely a Bibliában is megjelenő alapanyagokat tartalmaz, egyesével csomagolható és hűtés nélkül is eltartható.

– A keksz minden bizonnyal ismert volt már kétezer évvel ezelőtt is, hiszen az nem romlik meg a melegben. Az elődöntőre csak úgy „összedobtam” a süteményemet, amit egy mandulalisztből, mézből, citrom- és narancshéjból, valamint citromléből álló kerek keksz, tetejét pedig szeletelt mandulával szórtam meg. Az elődöntő után minden induló kapott szakmai értékelést, amit figyelembe vehetett a döntőre való felkészülésben. Ennek, és aztán még rengeteg kísérletezésnek köszönhetően finomítottam a recepten, és a színe miatt végül került bele kandírozott hibiszkuszvirág is – mesélte Rita.

Így született meg a hála. És hogy honnan az elnevezés? – Szerintem nagyon fontos, hogy az ember ne csak kérni tudjon Istentől, de hálát is tudjon adni – fogalmazott a fiatal cukrász. Mivel úgy tájékoztatták a versenyzőket, hogy nagyjából 10 ezer darabot gyártanak majd a konferenciára a kiválasztott süteményből, ahol többek között az elsőáldozóknak is adnak belőle, és akár a pápa is megkóstolhatja, Rita a döntőre komolyan készült. Nemcsak megalkotta a süteményt, de tervezett hozzá dobozt is, kiszámolta az alapanyag-szükségletet és a sütési időt is erre a nagy mennyiségre.

A teljes cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Csuta Rita és a hála elnevezésű, önállóan alkotott süteménye, melyet a szakmai zsűri is megdicsért. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.