időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Felavatták Vitéz Háry László emlékművét a szolnoki RepTárban

Forrás: Országszerte
2021.08.14. 22:47
borítókép

Vitéz Háry László vadászrepülőként és századparancsnokként tett szert legendás hírnévre – írja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál, a szoljon.hu.

Ünnepélyes keretek között avatták fel szombaton délelőtt Vitéz Háry László vezérőrnagy, az önálló magyar légierő első parancsnokának emlékművét a szolnoki RepTár Repülőmúzeumban. Az eseményen megjelenteket a város nevében Rusvai Károly önkormányzati képviselő köszöntötte, majd Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztály vezetője emlékezett meg Háry Lászlóról.

– Hősökké nem születünk, azokká válhatunk tetteinkkel, felelősségtudatunkkal, példát és követendő utat mutató életvitelünkkel 

– kezdte beszédét Szűcs Lóránd dandártábornok, majd összefoglalta Háry László életének főbb történéseit.

Fotó: Csabai István

Elhangzott, hogy a hazai katonai repülés ikonikus alakja mint vadászrepülő és századparancsnok tett szert legendás hírnévre.

1918. június 22-ig több mint 300 ellenséges terület feletti repülést hajtott végre, és 80 légi harcban vett részt, 1938-ban pedig, karrierje csúcsaként, már ezredesként, rábízták az ekkor felállított önálló magyar Honvéd Légierők első parancsnoki tisztségét.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Csabai István