Csaknem hatvan csapat szállt ringbe a birkapörköltfőző-versenyen, amit immár huszadik alkalommal rendeztek a történelmi emlékhelyen. A szombati Mágori Fesztivál keretében helyi művészeti csoportok és tehetségek is színpadra léptek, az erős emberek szintén megmérették magukat – írja a Békés megyei hírportál.
A hagyományok tiszteletét és továbbvitelét emelte ki a birkapörköltfőző-versennyel kapcsolatban Karakas Anikó, az idén húszéves város, Vésztő polgármestere. Elmondta, hogy a megmérettetésre az önkormányzat biztosította a mintegy hatvan csapat számára a húst és a tűzifát, a pörkölthöz a többi hozzávalót, így a fűszerezést tehát teljesen a gárdákra bízták.
Hangsúlyozta, hogy a történelmi emlékhely a Mágori Fesztivál idejére közösségi térré vált, ahova a Sárrét több településéről – így Vésztő mellett Körösújfaluból, Szeghalomról, Füzesgyarmatról és Körösladányból – is érkeztek társaságok. Fontosnak nevezte, hogy az érdeklődők most korlátozások nélkül szórakozhattak önfeledten, és ezt ki is használták a látogatók.
Tóth Zoltán szerint a birkapörkölt az ételek királya, és a titka az egyszerűségében rejlik. Hiszen annak idején a juhászoknál sem voltak különleges alapanyagok a fok- és vöröshagymán, a pirospaprikán, a són kívül. Hentesként megosztotta, hogy természetesen megfelelő méretűre kell darabolni a húst, ezen is rengeteg múlik.
Több szempont alapján értékelték a csapatokat és az ételeket, erről beszélt a zsűri elnökeként Ambrus György mesterszakács. A kóstolásnál az igazi sárréti birkapörkölt ízét keresték, amelyben megelevenedik az ősök világa. Szerinte elengedhetetlen hozzávaló a minőségi vöröshagyma és paprika. Amikor végigjárták a gárdákat, kíváncsiak voltak a tisztaságra, a hagyományok tiszteletére, a megjelenésre, voltak csapatok, amelyek felvonultatták a pásztorélet eszköztárát is.
Nemcsak birkapörköltek, hanem tradicionális sütemények is ringbe szálltak, tizenöten tizennyolc édes és sós különlegességgel neveztek: volt köztük lekváros papucs, kuglóf, pogácsa, lepény, virágkalács és linzer is. A bírálók a mustra során értékelték a kinézet és az íz mellett azt is, hogy mennyire technikás az adott süteményt elkészíteni.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!