Huszadszorra rotyogott Mágoron a birkapörkölt

Csaknem hatvan csapat szállt ringbe a birkapörköltfőző-versenyen, amit immár huszadik alkalommal rendeztek a történelmi emlékhelyen.

null

Csaknem hatvan csapat szállt ringbe a birkapörköltfőző-versenyen, amit immár huszadik alkalommal rendeztek a történelmi emlékhelyen. A szombati Mágori Fesztivál keretében helyi művészeti csoportok és tehetségek is színpadra léptek, az erős emberek szintén megmérették magukat – írja a Békés megyei hírportál.

 

A hagyományok tiszteletét és továbbvitelét emelte ki a birkapörköltfőző-versennyel kapcsolatban Karakas Anikó, az idén húszéves város, Vésztő polgármestere. Elmondta, hogy a megmérettetésre az önkormányzat biztosította a mintegy hatvan csapat számára a húst és a tűzifát, a pörkölthöz a többi hozzávalót, így a fűszerezést tehát teljesen a gárdákra bízták.

 

Hangsúlyozta, hogy a történelmi emlékhely a Mágori Fesztivál idejére közösségi térré vált, ahova a Sárrét több településéről – így Vésztő mellett Körösújfaluból, Szeghalomról, Füzesgyarmatról és Körösladányból – is érkeztek társaságok. Fontosnak nevezte, hogy az érdeklődők most korlátozások nélkül szórakozhattak önfeledten, és ezt ki is használták a látogatók.

 

Tóth Zoltán szerint a birkapörkölt az ételek királya, és a titka az egyszerűségében rejlik. Hiszen annak idején a juhászoknál sem voltak különleges alapanyagok a fok- és vöröshagymán, a pirospaprikán, a són kívül. Hentesként megosztotta, hogy természetesen megfelelő méretűre kell darabolni a húst, ezen is rengeteg múlik.

 

Több szempont alapján értékelték a csapatokat és az ételeket, erről beszélt a zsűri elnökeként Ambrus György mesterszakács. A kóstolásnál az igazi sárréti birkapörkölt ízét keresték, amelyben megelevenedik az ősök világa. Szerinte elengedhetetlen hozzávaló a minőségi vöröshagyma és paprika. Amikor végigjárták a gárdákat, kíváncsiak voltak a tisztaságra, a hagyományok tiszteletére, a megjelenésre, voltak csapatok, amelyek felvonultatták a pásztorélet eszköztárát is.

 

Nemcsak birkapörköltek, hanem tradicionális sütemények is ringbe szálltak, tizenöten tizennyolc édes és sós különlegességgel neveztek: volt köztük lekváros papucs, kuglóf, pogácsa, lepény, virágkalács és linzer is. A bírálók a mustra során értékelték a kinézet és az íz mellett azt is, hogy mennyire technikás az adott süteményt elkészíteni.

 

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.