időjárás 13°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

A nógrádi végvárban mutatták be a török kultúrát

Forrás: Országszerte
2021.09.13. 20:58

A középkori török kultúra máig ható érdekességeivel ismerkedhettek a látogatók szombaton Nógrád várában. A Hungari Dzsebedzsi hagyományőrző egyesület tagjai még Szulejmán szultán eredeti kávéjával is megkínálták vendégeiket.

Szabad téren, tábori körülmények között főzték a kávét a török idők végén elpusztult nógrádi vár ódon falai között
Fotó:  H.Cs. / NOOL.HU/MEDIAWORKS

Szikrázó napsütésben kivételesen pompás látvány tárul elénk Nógrád megye névadó várának romjai közül. Itt kerestük fel a török hagyományőrzők csoportját, és a falu felőli oldalon megleltük sátraikat. A végvári vitézek középkori ellenségeinek közismert öltözékeibe bújt férfiak és hölgyek itt mutatták be Kis-Ázsia Európában is oly népszerű kincseit. Papp Gergely, a csoport vezetője éppen feketekávét töltött egy család felnőtt tagjainak, szigorúan kikötve, hogy tizennyolc év alattiaknak ezt az erős italt tilos fogyasztaniuk - olvasható a Nógrád megyei hírportál, a NOOL cikkében.

 Mi nem a kultúra harcias, hanem a békés ágát ismeretterjesztő céllal mutatjuk be, és nagyon szeretünk történelmi helyszíneken, mint most Nógrádon megjelenni 

– fejtette ki röviden az egyesület tevékenységének főbb elemeit az elnök. – Ennek komoly része a gasztronómia, az írás, az egyes jelképek bemutatása.

Az arab szépírás művészet. Régen a törökök is ezt használták
Fotó: H. Cs. / NOOL.HU/MEDIAWORKS

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.