időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

A somogyi vadásztársadalom színe-java összegyűlt Kaposváron

Forrás: Országszerte
2021.09.21. 11:54
borítókép

Ifjú vadászokat is avattak szombaton a vadászok éjszakáján, zsúfolásig megtelt az Európa park.

A színpadon felavatták az ifjú vadászokat, és kitüntetéseket adtak át, valamint vadászati kiállítás nyílt az Anker-ház termében - derül ki a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu cikkéből.

Javában tart a szarvasbőgés, zengnek a somogyi erdők – tért ki erre köszöntőjében Neszményi Zsolt, somogyi kormánymegbízott, aki összefoglalta a tavalyi vadgazdálkodási eredményeket. 2020-ban Somogyban több mint 22 ezer vaddisznót lőttek ki, míg egy évvel korábban 16 ezret, ez 50 százalékkal több. Gímszarvasból 9100 került terítékre, bár a dámszarvas (1200) és az őz (3100) elejtése visszaesett, de ez az aranysakál dél-somogyi terjedésének tudható be. Az idén már két kapitális gímbikát ejtettek el, egyet Törökkoppánynál, egyet Bőszénfa közelében.

Fotó: Muzslay Péter/Sonline.hu

– A vadászat nem céltalan ölés, hanem az ember alaptevékenysége, nélküle felborulna a természet és a mezőgazdaság egyensúlya – mondta a megnyitón Fehér István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, aki szót ejtett az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás somogyi konzorciumának tevékenységéről is. A rendezvényen részt vett Gelencsér Attila országgyűlési képviselő.

– A vadászat nem a természet kizsákmányolásáról szól, hanem természet megismeréséről és tiszteletéről – mondta Szita Károly polgármester, aki megnyitotta a Somogyország vadászati kincsei állandó kiállítást, és hangsúlyozta, hogy a kaposváriak élhető és zöld várost építenek.

– A természetért érzett felelősség és az alázat különbözteti meg az igazi vadászt a puskás embertől – jegyezte meg Kemenszky Péter, a vadászkamara somogyi titkára, aki felavatta az ifjú vadászok új generációját.

Fotó: Muzslay Péter/Sonline.hu

A vadászok éjszakáján elismeréseket osztottak. Az Országos Magyar Vadászkamara aranyérmével posztumusz tüntették ki Boda Pált, a somogyi vadászkamara egykori elnökét. A Vad és Vadászat Szolgálatáért díjban részesült Barkóczi István, a SEFAG Zrt. egykori elnöke, Jakab Antal, iharosi kerületvezető vadász, Kámi János, a lábodi erdészet hivatásos vadásza, és Kozmóczki Béla, kercseligeti nyugdíjas vadász. Nimród érdemrenddel tüntették ki Ábrahám Levente múzeumigazgatót, és díjazták Fehér István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, és Lakatos Éva, barcsi tanárnő munkáját. Magyar Vadászatért érdemrendben részesült Berend Ferenc, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke.

Ha érdekli, hogy a kaposvári vadászati kiállítás mely vadászható fajokat mutatja be, valamint a világranglistán az első tíz trófea közül mennyi magyar érdem, olvassa el a teljes cikket a sonline.hu oldalán!