időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Ennyibe kerül az orosz-ukrán háború a világgazdaságnak + videó

Elkezdődhet végre a szüreti időszak Heves megyében

Forrás: Országszerte
2021.09.18. 15:20
borítókép

Az Irsai Olivér szőlőfajta szedésével a Mátrai borvidéken gyakorlatilag megkezdődött az idei szüret.

A Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsa idén is közzétette a szőlő ajánlott felvásárlási árait – tudta meg a Heves megyei hírportál, a heol.hu a szervezet elnökétől, Kovács Zitától. Szerinte a kilogrammonkénti 120-140 forintos összeget a felvásárlók nem feltétlenül követik, de a hegyközségi tanács fontosnak tartja évről évre jelezni, hogy a piaci viszonyok figyelembevételével milyen árakat tartanak reálisnak.

Az elnök tájékoztatása szerint a szőlőtermelők természetesen szinte kivétel nélkül rendelkeznek szerződéssel. Ugyanakkor az Irsai szürete magával hozta a pálinkások megjelenését a borvidéken. Ők valószínűleg számlázás nélkül, de 190-200 forintot is megadnak ennek a fajtának a kilójáért. Érdekes jelenség, hogy bár ez lenne a természetes, ez az ár nem húzza magával a más fajtákért kínált összeget.

Pallagi Miklós egri szőlősgazda évek óta harcol a legalább tisztességeset megközelítő felvásárlási árakért. A Mátrai borvidéken kiadott ajánlott árakat azonban hiányolja például a saját borvidékéről, illetve nehezményezi, hogy az Országos Hegyközségi Tanács sem tett közzé hasonlót. 

– Kilogrammonként átlagban 110 forintot emlegetnek, ami azért megdöbbentő, mert minden drágult: a gázolaj, a vegyszer, a napszám. Tízezer forint alatt nem kapni napszámost. A tavalyihoz viszonyított 10 forintos plusz annyi, mint halottnak a csók. Az egri rendezvényen sikerült beszélnem a miniszterrel. Nagy István jelezte, ismét meghirdetik a borpárlást, mégpedig 30 százalékkal megnövelt áron, mint korábban. Ez a miniszter úr szerint elősegíti majd a magasabb áron történő szőlőfelvásárlást – mondta Pallagi Miklós.

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A szőlősgazda nem bízik ebben, hiszen a borászokat semmi sem kötelezi arra, hogy többet fizessenek a gazdáknak. Hasznosabb lett volna, s talán még mindig nem késő, ha ismét zöldszüretet hirdetnének. Szerinte azonban nem a tavalyi 60, hanem legalább 80-90 forintos kilogrammonkénti összegre volna szükség.

– Változásra van szükség, mert már most is 15-20 százalék lehet azoknak az ültetvényeknek az aránya, amit a gazdák otthagytak műveletlenül. Ez az arány idővel felmehet negyven százalékra is. Határozottan állítom, hogy megoldásra van szükség, mert nagy bajban vagyunk. Mindeközben azt látjuk, hogy egy kilogramm földi eperért egy zsák szőlő árát vagyok kénytelen odaadni, az őszibarack kilója pedig olykor közelíti az 1500 forintot – mondta a szőlősgazda.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!