időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Fotókon a szilvásváradi megemlékezés, mely a magyarság összetartásáról szól

Forrás: Országszerte
2021.09.14. 11:50

Kereszténységről, megosztottságról, máshogyan közelítő veszélyekről is beszéltek a Kárpátok őrénél – írja a Heves megyei hírportál, a heol.hu.

Huszadik alkalommal tartottak megemlékezést a Kárpátok Őre emlékműnél Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben. A minden év szeptemberében megtartott összejövetelen a több országban élt magyarság összetartozását hangsúlyozzák a résztvevők, de Szilvásvárad és Szádalmás is testvértelepülési találkozót tart ilyenkor.

Fotó: Tóth Balázs / HEOL.HU / MEDIAWORKS

Szombaton előbb Szilvásvárad polgármestere, Szaniszló László mondott köszöntőt és elevenítette föl az emlékmű történetét, majd Kovács László bélapátfalvi plébános osztotta meg a közönséggel gondolatait. Az evangéliumi részletre reflektálva elmondta, aki bölcs, megalapozza házát, ahogyan Szent István király is megtette, országát a kereszténységre alapozta, s ez megmutatta, mennyire tartós. Szerinte továbbra is ragaszkodni kell a keresztény hagyományokhoz, hiszen akkor bizakodva tekinthetünk a jövőbe, nem kell tartani az árvíztől. Takács Klaudia rozsnyói református lelkész pedig Jeremiás és a babiloni fogság példáját említette, amikor Isten nem mondott le a zsidókról, s hiteles embert küldött hozzájuk. Kifejtette,

éljünk magyarként bárhol a világban, a hitben való megmaradás és a feladatok elvégzése kötelesség, ki hol van, ott kell imádkoznia polgártársaiért.

Nem szabad csüggedni és beleolvadni a világba, átvenni mások életvitelét. Ki kell várni Isten tervének megvalósulását, hiszen ő előre tudja a történéseket. Ki kell szabadulni a bűn rabságából és akkor az ember áldás lesz, igazodik Isten elképzeléseihez.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.