időjárás 27°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Vizsgáztak a génőrző lovak Kaposváron

Forrás: Országszerte
2021.09.09. 17:58
borítókép

Tizenöt hidegvérű lovat vizsgáztatták szerdán a kaposvári lovasakadémián, ahol tizenkettedik alkalommal rendeztek ménvizsgát.

Az eredményesen szereplő robusztus patások elnyerték a tenyészmén minősítést, így a piaci értékük csaknem a duplájára emelkedett – írja a Somogy megyei hírportál, a sonline.hu.
Már kedden délben útra kelt lovával Németi János. Hajdú-Bihar megyéből jött, hogy részt vehessenek a szerdai ménvizsgán. – Papíron Fegyencnek hívják, de mi Dollárnak szólítjuk – mondta el a hidegvérű ló tulajdonosa, aki első lovát hozta el a megmérettetésre. 

– Három éves és bízunk benne, hogy a vizsgán megfelel, a küllemi bírálat jól sikerült.

Fotó: SONLINE.HU – MEDIAWORKS

Tizenöt hidegvérűt neveztek a kaposvári ménvizsgára. – Tizenkettedik alkalommal rendezzük meg a megmérettetést, június 17-én volt egy ménvizsga Tiszaföldváron, a kaposvárira az ország minden tájáról érkeztek lovak – mondta el Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke. Hozzátette: e

lőször egy méretfelvétel és lóazonosítás történt, majd a küllemi bírálat következett, amelyen a három fős szakmai zsűri több szempont alapján értékelte a hidegvérűeket. 

– Nagyon fontos a lábak szabályossága, ha itt bármilyen genetikai hibát észreveszünk, akkor már itt kizárjuk a lovat – jegyezte meg Baranyai Sándor.

Fotó: SONLINE.HU – MEDIAWORKS

A tizenöt lóból tizenhárom felelt meg a küllemi bírálaton, ami után a készségvizsga következett. A lovaknak fogatban kellett lépésben és ügetve haladniuk, majd a húzópróba következett. Háromszor 25 méter hosszú pályát jelöltek ki, a lovak egyre nehezebb súlyokkal megpakolt faszánkót húzták el. Az eredményesen szereplők elnyerték a tenyészmén minősítést, amely következtében a piaci értékük csaknem a duplájára emelkedett.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.