időjárás -3°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Balatonfüred a bringások Mekkája is lehet

Forrás: Országszerte
2021.10.21. 17:24
borítókép

A Balatonnál elsőként Füreden építenek kerékpáros szolgáltató központot, mely a Kisfaludy strand közelében, a Balatoni Bringa körön helyezkedik el, derült ki a keddi alapkőletételen.

A BalatonBike365 program keretében létrejövő balatoni kerékpáros fejlesztésekhez az 1,2 milliárd forint uniós támogatást a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ), a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciuma nyerte el. Ebből 96 millió forintba kerül a 100 négyzetméteres balatonfüredi BalatonBike365 Port szolgáltató központ, melyet Harangvölgyi András, a program észak-balatoni szakmai vezetője kezdeményezett. A munkát október elején kezdték meg, és a tervek szerint május végére végeznek. Az építéshez az önkormányzat biztosított telket - olvasható a Veszprém megyei hírportál, a VEOL cikkében.

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke és egyben a BalatonBike365 program vezetője üdvözölte a füredi beruházást, mely egyebek mellett tágas belső területtel, terasszal, pihenőhelyekkel rendelkezik majd. Minden korosztály tud majd hagyományos és elektromos kerékpárt, illetve kiegészítőket kölcsönözni, vásárolni. A leendő dolgozók turisztikai információkat és térképeket is adnak az érdeklődőknek. Az is lényeges, hogy az épület egy nagy parkoló szomszédságában épül, ahonnan, letéve az autókat, bárki indulhat egy hosszabb bringázásra.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Hasonló bringás szolgáltató központok épülnek majd Balatonföldváron és Keszthelyen is. Az MKSZ kiemelten kezeli a kerékpározás fejlesztését a Balaton körül, egyebek mellett a BalatonBike365 programon belül kitábláztak 800 kilométernyi kerékpározható utat, melyhez 4000 táblát használtak fel. Kiemelten kezelik a marketinget, létrehoztak egy weboldalt és egy applikációt (BB365), hogy minél többen keressék fel a Balatont, a térségét, illetve kerékpározzanak a tó körül.

Harangvölgyi András méltatta a BalatonBike365 Port beruházást, mert a leendő épület magas színvonalon szolgálja a kerékpáros közösséget. A köszöntő után Bóka István polgármester és Princzinger Péter, az MKSZ elnöke időkapszulát helyezett el az alapkőbe. A kapszulába tették a konzorcium és a város együttműködéséről szóló nyilatkozatot, illetve méltatták a leendő központot, mely nagyon fontos szerepet tölt be a kerékpárosok életében.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Borítókép: Penovác Károly/Napló