időjárás -1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Bivalyokra is bukkanhatunk Szécsiszigeten

Forrás: Országszerte
2021.10.27. 15:37
borítókép

Nem ritka hogy a falu határában legelésző vagy pihenő bivalyokat találunk, hiszen itt található a bivalyrezervátum.

Nem ritka hogy a falu határában legelésző vagy pihenő bivalyokat találunk, hiszen itt található a házi bivalyok rezervátuma, melyet a Kerka-mente Natúrpark Egyesület alapított 1999-ben – olvasható a Zala megyei hírportál, a zaol.hu cikkében.

Az elmúlt időszakban megszaporodott az állomány, 7 borjú is született és jelenleg 30 bivaly lakja a rezervátumot, amelynek célja a génmegőrzés, a bemutatás, a legelők természeti értékeinek megőrzése.

A bivalyrezervátum szomszédságában látható a falu egyik nevezetessége, az Andrássy-Szapáry kastély.

Fotó: Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A Szapáry család XVIII. században épített kastélyát a szécsiszigeti vár egy részének a felhasználásával építettek. A vár árkait XVII. századi leírás szerint földsánc vette körül, amit fapalánkok egészítettek ki. Ezek ma is nyomaikban felismerhetők. Azonban a vár árkait 1871-ben a tiszttartó betömette, területét fásította.

Az épület a magyar barokk kastélyok jellegzetességeit mutatja. A kastély földesúri székhely voltánál fogva több volt egy egyszerű lakóhelynél. Birtokosának és családjának otthonaként gazdasági és birtokigazgatási központjaként, valamint nem utolsó sorban a földesúri hatalom reprezentálójaként szolgált.

Az épület a Kerka-völgyétől pár méterre kiemelkedő, részben mesterségesen kialakított dombon áll. Elmondások szerint berekfa cölöpöket használtak alapozáskor, melyeket égetéssel tartósítottak. A ma már felújított kastély egyik szárnya lakószárny, vendégfogadásra alkalmas, a közelmúltban pedig a magtárrész is megújult és kiállító- és rendezvényhelyként működik.