időjárás 1°C Vilma 2021. December 5.
logo

Brit és magyar vadászgépek csatáznak Kecskemét légterében + videó

Forrás: Országszerte
2021.10.21. 14:42

Hat fekete Hawk T1 típusú repülőgép mintegy 15 brit pilótája vesz részt a Central Hawk 2021 harcászati gyakorlaton, ahol a Gripenek magyar és a Hawk-ok brit pilótái gyakorolják a látóhatáron belüli forduló légiharcot.

Az október 8. és 25. között megrendezett Central Hawk 2021 harcászati gyakorlat ideje alatt mindkét géptípus csaknem 75 alkalommal emelkedik a magasba, hogy összesen 90 órában vívják fegyver nélküli harcukat a levegőben. A hadgyakorlatnak a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis ad otthont, ahol csütörtökön sajtótájékoztatót is tartottak – írja a Bács-Kiskun megyei hírportál, a baon.hu.

Mivel a Hawk kétüléses, a Gripen pilóták a hátsó kabinban utazva repülhettek velük, így beleláthattak abba, hogy mit hogyan csinál a másik fél az összecsapások alkalmával.

A levegőben a légiharc alapjait jelentő, látóhatáron belüli forduló légiharcot gyakorolták. Ez azért fontos, mert ugyan a Gripenek képesek látóhatáron túli légiharcra radarirányítású rakétákkal, de a vadászpilótáknak a látvarepülés alapvető képességét mindig frissen kell tartaniuk.

A kiképzésre készült radar nélküli Hawk egy másik korszak terméke, a Gripen újabb, fejlettebb és hangsebesség felett képes repülni.

A gépek közötti különbségek teszik igazán értékessé a gyakorlatot, hiszen olyan partnerrel vívják a barátságos ütközeteket, aki eltérő taktikát alkalmaz, így mindkét fél fejlődni tud.

A repülések érintik Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros és Nagyatád, továbbá Kaposvár, Szigetvár, Szolnok, Veszprém, Pápa, Várpalota és Hajmáskér légterét is.

A teljes cikk és a gyakorlatról készült képgaléria ITT érhetők el.