időjárás 1°C Barbara, Borbála 2021. December 4.
logo

Doktoravatót tartottak a Debreceni Református Kollégiumban

Forrás: Országszerte
2021.11.25. 17:19

Ünnepi közgyűlés részeként vehették át címeiket a teológusok.

A magyar tudomány napja idei programsorozatának részeként doktoravató ünnepséget rendeztek csütörtökön a Debreceni Református Kollégium Oratóriumtermében. Fekete Károly püspök ünnepi igehirdetése után a doktori tanács tagjait, a doktori iskola oktatóit, a megjelent hallgatókat, valamint a doktori és habilitációs leveleiket átvevőket dr. Baráth Béla, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora köszöntötte – olvasható a Hajdú-Bihar megyei hírportál, a haon.hu cikkében.

– A Debreceni Egyetem 1912-es megalapítása óta folyamatosan jelen van a teológiaképzés – kezdte, majd a doktori programból idézett. Cél, hogy a doktoranduszok az új adatok, tények feltárásával és a teológiai kérdések új összefüggéseinek felmutatásával megőrizzék és továbbfejlesszék a református teológia bibliai hitvallásos jellegét, értelmezzék újra a bibliai kijelentés üzenetét az adott történelmi szituációkban, keressenek autentikus és tudományosan megalapozott válaszokat a gyülekezeti élet aktuális kérdéseire, valamint növeljék a teológiai műveltség hazai színvonalát.

Fotó: Czinege Melinda/haon.hu

Ezek a célok azt is jelzik, hogy a hittudományok művelése nem öncél, hanem eredményei felhasználhatók más tudományok területén és a egyház gyakorlati életében, másrészt rávilágítanak arra is, hogy a hittudomány egységes egész, ezért a programnak erősítenie kell a benne résztvevők komplex teológiai tudását

– fogalmazott.

Az ünnepi beszéd után a teológia újonnan elismert tudósainak laudációi, majd a doktori levelek átadása következett.

IDE KATTINTVA a képgalériát is megtekintheti.