időjárás 1°C Natália 2021. December 9.
logo

Elkezdték felépíteni a zalaegerszegi plébániatemplom új orgonáját

Forrás: Országszerte
2021.11.24. 11:42

A fa alkatrészek hétfőn, a sípok kedden délután érkeztek meg a templomba.

Kedden délelőtt kezdték el felépíteni a megyeszékhelyi Mária Magdolna Plébániatemplom új orgonáját, amelyet a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúrában készítettek, s több darabban hozták el Zalaegerszegre.

Kedd délelőtt a helyszínen követte a munkálatokat Hajdók Judit orgonaművész, orgonatörténész is, aki az új hangszer hangtervezője. 

A pécsi orgonaépítők, Horváth Gergő és csapata a fa keretek, alkatrészek összeállítását kezdte meg. Láthattuk például a mechanikus típusú, 11-12 tonna súlyú, 2000 sípos – a legnagyobb 5 méter, a legkisebb 5 milliméter – hangszer velatúra ládáját, amelyben a fa traktúra szálak a pedáltól és a klaviatúrától a szelepeken, a szélládákon át a sípokhoz közvetítenek. Ennek megépítése kényes művelet, jelezte a cégnél két éve dolgozó Gergő, aki a többiekkel együtt néhány hétig Zalaegerszeg vendégszeretetét élvezi, amíg felépül az orgona.

A lányaimmal szeretnék visszajönni egy misére, hogy hallhassuk a hangját együtt 

– mondta Molnár István orgonaépítő, aki először jár Zalaegerszegen.

A nagytemplomban egyébként a II. világ­háború után pár évig harmóniumot, majd 1961-ig szerény orgonát működtettek. Akkor a zsinagógabeli, Angster orgonát építették be, amely 1998-ig, a freskó res­taurálásokig állt. Új, sípos orgona beszerzésére Stróbel László kanonok tett erőfeszítéseket már jó néhány éve, most a Mindszenty-program keretében, annak köszönhetően valósul meg, 165 millió forintból.

Hajdók Judit a zalaegerszegi polgármesteri hivataltól kapta a megbízást az új orgona tervezésére.

 

A teljes cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Stróbel László atya, kanonok és Hajdók Judit orgonaművész, orgonatörténész, a hangszer hangképének tervezője, balra a ládákba csomagolt fém sípok, jobbra a klaviatúra asztala (Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap)