„Még 2016-ban került az egyetem birtokába a szőlészet. Úgy gondoljuk amit akkor vállaltunk teljesítettük nemcsak oktatás, de kutatás terén is. S ez az, ami biztosítja az alapot a következő évek fejlesztéséhez. Nagy lehetőséget jelent számunkra, hogy diákjainkkal közvetlenül tanulmányozhatjuk a szőlészet és a borászat tudományát, gyakorlatorientált és tudásközpontú oktatást biztosítva” – fogalmazott dr. Váczy Kálmán Zoltán az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese a szerda délelőtti sajtótájékoztatón.
Az eseményt az egyetemi szőlőültetvény és borászat Kőlyuktetői központjában tartották a szüretzárás alkalmából – olvasható a Heves megyei hírportálon.
A rektorhelyettes hozzátette, hogy a sikerek ellenére nem dőlnek hátra, hanem folytatják a szakmai színvonal emelését.
Hegyi Ádám István birtokigazgató elmondta,
az idei várhatóan különleges évjárat lesz.
Kiemelte: a borkészítésben más fogyasztási termékekkel ellentétben nem ugyanazt a karaktert várjuk, hanem évről évre mást.
„A szőlő fejlődése szempontjából hűvös tavasz előnyösnek mondható. A hideg révén ugyanis a virágzás tolódott. A meleg száraz nyárral ugyan behozta némileg a lemaradást, ám a mérések mégis eltolódást mutattak, ezért késett a szüret, addig még a cukor és savtartalom egyensúlyba nem került. A súlyvesztés is jellemző volt, de a töppedés a minőségi borkészítést támogatja. Hűvös savas évjárat készül az idei szőlőből” – részletezte.
A teljes cikk ITT olvasható.
Borítókép: Egy pohár Egri Bikavér egy egri borászatban 2017. március 21-én. (Fotó: MTI /Komka Péter)