A ferencesek ihlette leves, főétel és desszert csak decemberben szerepel a menüsoron, viszont a szerzetesek titka nevet viselő palóc fogás, amely a Geofood védjegyet is megkapta, az ünnepek után is fennmarad az étlapon – írja a Nógrád megyei hírportál, a nool.hu.
– Különleges ételekkel bővült a Szent Jakab étterem kínálata, ugyanis az ünnepi időszakra a menüsorra felkerültek a helyi ferences szerzetesek kedvenc ételei. A sütőtökkrémleves, amely a remeték eledele nevet kapta, az aszalt szilvával és sajttal töltött pulykamell édesburgonya-pürével, amelyet a ferencesek kedvencére kereszteltek, valamint a mákos guba, ahogy Szentkúton szeretik fantázianévvel
– mondta el helyi portálnak Orosz Lóránt, a nemzeti kegyhely igazgatója.
Mint a kiderült:
négy ferences szerzetes teljesít szolgálatot a Mária-kegyhelyen, akik a régi hagyomány szerint advent alatt tartják a böjtöt.
Azonban elárulták kedvenc ételeiket is, amelyek év végéig felkerültek az étlapra. Az említett táplálékok mellett ott szerepel még a Novohrad-Nógrád Geoparktól a Geofood védjegyet is elnyert szerzetesek titka is, amelynek alapanyagai 60 százalékban helyi termelőktől származnak. Ez az ünnepek után is fennmarad az étlapon. A fűszeres, kolbászos, gombás raguval töltött tócsni házi készítésű savanyúsággal tálalva már most a vendégek egyik kedvence. Orosz Lóránt nemcsak a ferencesek kedvelt ünnepi ételeiről beszélt a nool.hu-nak, hanem azt is megtudtuk tőle, hogy várakozással, készülődéssel tölti az adventi időszakot.
– Ilyenkor kicsit jobban elcsendesedek, mint az év többi napján. Imádsággal és böjttel próbálok lelkileg is készülni a karácsonyra. A szentgyónást mi, szerzetesek szintén rendszeresen végezzük, természetesen az adventi időszakban is. Fontosnak tartjuk, hogy tisztán »menjünk« a születendő kis Jézus elé
– emelte ki a kegyhelyigazgató.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.