időjárás 12°C Emőke 2023. március 23.
logo

Hűséges a gyöngyösi campushoz a matematikusból lett részecskekutató

Forrás: Országszerte
2021.12.11. 12:00
borítókép

A viszneki származású dr. Novák Tamás számos korábbi elismerés után az idén Heves megye Prima díját érdemelte ki.

A viszneki származású dr. Novák Tamás ­matematikus, részecskekutató, a ­Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusának docense Gyöngyösön. Számos korábbi neki adományozott szakmai elismerése után az idén Heves megye Prima díját érdemelte ki – olvasható a Heves megyei hírportál, a heol.hu cikkében.

 

Már a viszneki általános iskolában eldőlt, hogy dr. Novák Tamás életében a matematika és a fizika lesz a jövő útja. Mint mondta, ott ébredt rá, hogy szereti ezeket a tárgyakat, és könnyen ment a tanulásuk. Meghatározó viszneki tanáraiként említi Hopka Imrénét, Held Lászlónét és Maksa Istvánnét, majd a gyöngyösi gimnáziumi éveiből a fizikát tanító Kiss Lajost, valamint Molnárné Borbás Katalint, de főleg Hejjel Lászlót, akitől olyan sokat tanult matematikából, hogy az egyetem első másfél évét abból teljesítette. 

 

– Az egyetemet matematikusként végeztem, ám az utolsó évben egy bál döntő jelentőségűnek bizonyult – mesélte dr. Novák Tamás. – Ekkor találkoztam a szintén viszneki Dr. Csörgő Tamás fizikussal, az Európai Akadémia tagjával. A korkülönbség miatt addig nem voltunk kapcsolatban. Ő ajánlotta azt a pályázati lehetőséget, amellyel Hollandiában aztán PhD-képzést végeztem. Csörgő professzor volt az egyik témavezetőm, illetve egy holland tanár. Így lettem matematikusból részecskefizikus, ma már inkább helyette, mint mellette. A matematika picit l’art pour l’art tud lenni, ahogy az egyetemi szakdolgozatom vezetője is fogalmazott, azért csinálunk dolgokat, mert szép. A fizika nem ilyen, a természet törvényeit, a világ keletkezését próbáljuk feltérképezni. 

Dr. Novák Tamás szerint a tudományos sikerek záloga a biztos családi háttér. Fotó:  Heves Megyei Hírlap/Czímer Tamás

A docens a doktori disszertációja megvédése óta a gyöngyösi campuson tanít statisztikát, valószínűségszámítást. Dr. Csörgő Tamással azóta kollégák és barátok az intézményben, egy helyi fizikai kutatócsapatot építenek. Közös munkájuk eredménye az idén tudományos világszenzációt jelentő felfedezésük két másik magyar és egy svéd tudóssal alkotott munkacsoportban. A részecskekutatásban 1973 óta megoldatlan kérdésben sikerült új fejezetet nyitó áttörést elérniük. 

 

– Döntő bizonyítékot találtunk az Odderon létezésére, amely egy különleges és új szerkezetű, rendkívül tünékeny részecske – ismertette a kutató. – Régóta tudjuk, hogy lennie kell, de korábban sem a berendezések, sem a módszerek nem voltak elég kifinomultak a létezésének igazolására. Csörgő professzor innovatív ötlete alapján, többéves munka után sikerült az áttörés. A projektben matematikusként dolgoztam, a részecskeütköztetések eredményeinek számításait végeztem. Tudjuk, hogy új dolgot találtunk, most is szakmai össztűz alatt vagyunk, de álljuk a sarat. 

 

A gyöngyösi docens életében fontos és biztos háttér a családja. Mint kiemelte, a felesége és a gyermekei nélkül biztosan nem működne a tudományos tevékenysége. Ők adnak erőt, ha esetleg nem jönnek az eredmények, egy közös séta velük, társasjáték, focizás az udvaron felfrissíti őt. Jövőre tervezik az országos kéktúra teljesítésének megkezdését is. Korábban focizott a gyöngyösi, majd a jászberényi kispályás bajnokságban, rendszeresen jógázik és meditál. 

 

– Sokat kérdik, miért élek és kutatok Magyarországon? Sokat láttam a világból, tanultam Hollandiában, dolgoztam Svájcban, rendszeresen járok az Egyesült Államokba. A szívem mégis mindig hazahúz. Ady Endre A föl-földobott kő című versével tudom jellemezni az érzéseimet. Folyamatosan utazok ide-oda a nagyvilágban konferenciákra, de mindig visszahullok a kicsi országunkba. Ha leszáll a repülő velem Budapesten, és magyar föld van a lábam alatt, akkor érzem otthon magam. Elégedett ember vagyok – jelentette ki dr. Novák Tamás.

 

Névjegy

Dr. Novák Tamás 

Született: Gyöngyös, 1979 

Tanulmányai: Berze Nagy János Gimnázium, 1997, Debrecen KLTE, matematikus szak, 2002, Hollandia, Nijmegen, részecskekutatás PhD, 2006 

Munkahely: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gyöngyösi campusa (és jogelődjei) 2006-tól napjainkig 

Elismerései: Az Eszterházy Károly Egyetemért díj, elismerés a Magyar Totem Kutatócsoport tagjaként, Arany Kréta díj, egyetemi bronz- és aranyplakettek, s ebben az évben a Heves megyei Prima díj 

Család: nős, két fiú és egy lány édesapja 

Hobbi: jógázás, meditálás, túrázás a családdal