időjárás 4°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Egyedülálló tárlat nyílt a Pécsi Bőrgyár történetéről

Forrás: Országszerte
2022.01.12. 16:44
borítókép

A több mint száz elemből álló anyag Csillag János gyűjteménye, de a kialakításában óriási szerepe volt Jakab Antalnak is.

Az országban páratlan bőrgyári ipartörténeti bemutató látható pár hete állandó kiállítás keretében Pécsett – olvasható a Baranya megyei hírportál, a BAMA cikkében.
A több mint száz elemből álló anyag Csillag János gyűjteménye, de a kialakításában óriási szerepe volt Jakab Antalnak is, aki 18 könyvben foglalta össze a Pécsi Bőrgyár és a magyar bőrgyárak történetét.

 Egyedülálló tárlat nyílt a Pécsi Bőrgyár történetéről (Fotó: Laufer László)

A 160 éves pécsi kesztyűgyártásnak emléket állítva működik a Ferencesek utcájában egy Pécsi Kesztyű Múzeum. Itt kapott a múlt év végén állandó helyet egy átfogó bőrgyári bemutató a most 81 esztendős Csillag János anyagából, aki a Pécsi Bőrgyár siklósi úti boltjának volt a vezetője hosszú éveken át, majd nyugdíjasként sokáig kilincselt a bőrgyári múzeumi összeállítással. A 2012-ben végleg bezárt és leszerelt 250 éves Pécsi Bőrgyárnak egyébként volt rendkívüli tárlata a nyolcvanas években a Tímárházban (ma a Várostörténeti Múzeum épülete), de ezek a hatalmas, látványos bőrgyári gépek a rendszerváltást követően lekerültek a pincébe.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Egyedülálló tárlat nyílt a Pécsi Bőrgyár történetéről (Fotó: Laufer László)