időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Háromórás keresés után találták meg a Rácalmáson eltévedt fiút

Forrás: Országszerte
2022.01.21. 15:25
borítókép

Január 15-én a Rácalmási-szigetek Természetvédelmi Területen eltévedt egy 16 éves fiatal fiú, aki segítséget kért a 112-es egységes segélyhívó számon keresztül.

A Bács-Kiskun megyei lakos párjával túrázott a területen, azonban szétváltak, ezek után ő eltévedt, valamint vaddisznókat látott, és emiatt nem mert mozdulni sem. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság egyenruhásai a helyi polgárőrség tagjaival együtt megkezdték a fiú keresését, akit az erdő mélyén meg is találtak, majd kikísérték a szigetről - számolt be a történtekről a Dunaújvárosi Hírportál, a duol.hu.

 

Az esettel kapcsolatban megkerestük a rácalmási Szent György Polgárőr Egyesület vezetőségi tagját, Vizi Istvánt.

 

– Hozzám érkezett segítségkérés, és két tagunkat, Kovács Józsefet és Lábas Istvánné Rozált kértem meg arra, hogy menjenek ki a területre, és segítsenek a fiatalok felkutatásában. Három órán át tartott a keresés, de ők már régebb óta tartózkodtak a szigeten, kihűlés közeli állapotban találtuk meg mindkettőjüket. A rend­őrök azután gondjaikba vették őket.

 

Arra a kérdésünkre, hogy a fiú láthatott-e vaddisznókat, arra Vizi István így válaszolt.

 

– Nagyon elszaporodtak a rácalmási nagyszigeten a vaddisznók, különösen sokat látni a vízitelep körül.

Fotó: Közkedvelt a rácalmási természetvédelmi terület a kirándulók körében, szerencsére kevesen kerülnek nehéz helyzetbe (Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Duol.hu)

 

A vaddisznók számának növekedésére a vadászok is panaszkodnak, hiszen a terményekben károkat okoznak, megesznek mindent, a döghúst is, ezért fertőzőek is lehetnek. Tönkreteszik a kerteket is.

 

A vadásztársaságok próbálják kordában tartani a létszámukat. De minél jobban vadásszák az állatot, annál inkább bemenekül a lakott területre, nagy kukaromboló, kimondottan szereti az élelmiszereket.

 

Fontos információ az is, hogy a vaddisznó alapvetően nem támad emberre, sőt, fél tőle, csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát.

 

Az eredeti cikk, további képekkel, IDE kattintva érhető el.