időjárás 5°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

A szakmári közösséget is építi a kistérségi borverseny

Forrás: Országszerte
2022.02.22. 14:48
borítókép

Évről évre nő a nevezők és minták száma, és egyre jobb a minőség is.

Marosvári Gábor helyi gazda – aki főállású borász – harmadmagával, Tamás Botonddal és Tóth Andrással indította útjára 2015-ben Szakmáron a kistérségi borversenyt, s azóta is családjaikkal megerősítve szervezik meg évről évre a mustrát. Évről évre nő a nevezők és minták száma, és egyre jobb a minőség is – olvasható a Bács-Kiskun megyei hírportál, a baon.hu cikkében.

 

Az első évben még azok az ízek jöttek elő, ami a „nagypapa fa boroshordójából kikerült bor” íze, de ma már szebb, kerekebb, egészségesebb borokat bírálhatunk.

 

Nemcsak helyi gazdákat mozgat meg ez a rendezvény, hanem a környező településekről, úgy harminc kilométeres körzetből érkeztek idén is nevezések.

 

Mind minőségben, ízben, zamatban nagyon szép fehérborokat készítettek a gazdák, gyümölcsösek, friss „ropogósak” is voltak közöttük, csak pozitívan tudok róluk szólni – mondta el hírportálnak Marosvári Gábor.

 

– A rozékról általánosságban elmondható, hogy nehéz jó rozét készíteni, idén is brusztos, testes, szinte már siller kategóriájú borok érkeztek be, nehéz volt értékelni ezért, de borhibájuk nem volt, mint ahogy a vöröseknek sem.

 

Az utóbbi évek legnívósabb borversenyét zártuk– fogalmazott.

 

– Kitűnő borokat kóstoltunk – erősítette meg Kovács Róbert borász, a zsűri másik tagja –, és ez annál is inkább nagyszerű eredmény, hiszen a 2021-es évben szinte felcserélődtek az évszakok, későn indult meg a vegetáció, kaptunk egy olyan nyarat, ami nem volt az utóbbi húsz évben. Elégtek a savak, nagy mustfokok voltak, felmelegedtek a pincék, „munkás” borokat kellett készíteni. S ennek ellenére nagyon jó borok kerültek elénk, amikre igazán büszkék lehetnek a gazdák.

 

Kovács Róbert külön is kiemelte, hogy egy-egy ilyen rendezvény jelentős közösségépítő erő a település életében.

 

Idén harminc nevező negyven bormintáját – 19 fehér, 9 rozé és 12 vörös – ötfős zsűri ízlelgette.

 

Kovács Róbert, a Hajósi Kovács Borház tulajdonosa, a Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, Berta Sándor és Marosvári Gábor borászok adták a szakmai részt, valamint Dobler Róbert és Döbrentei Sándor a zsűriben a helyi lelkes borosgazdákat képviselte.

 

Az esti eredményhirdetésre összegyűlt gazdákat András Gábor polgármester köszöntötte, egyben megköszönte a szervezők évek óta tartó munkáját. Kedves mozzanata volt a rendezvénynek, hogy köszöntötték legidősebb tagjukat, a jelenleg is aktív Balogh Andrást, aki most töltötte be 80. életévét.

 

Ez alkalommal 11 arany-, 16 ezüst- és 11 bronzérmet osztottak ki, valamint minden nevező emléklapot kapott.

 

Kategóriagyőztesek: Szakmár község fehérbora 2022-ben Tamás Botond, Szakmár község vörösbora 2022-ben Döbrentei Sándor, Szakmár község rozé bora 2022-ben Gottschall Zoltán pincéjéből került ki. A borverseny hagyományosan közös vacsorával zárult.

 

Borítókép: Tamás Botond és Döbrentei Sándor (Fotó: Baon.hu/Zsigmond Enikő)