időjárás -4°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

A Tisza-tó és az ember kapcsolatát dolgozza fel a tiszaörvényi kötődésű természetfilmes

Forrás: Országszerte
2022.02.09. 14:54
borítókép

Ember alkotta paradicsom címmel látott munkához a napokban Fehér Zoltán, Ljasuk Dimitry és Szendőfi Balázs.

Számos természetfilmes és fotós fantáziáját ragadta már meg a Tisza-tó. Elég csak Ljasuk Dimitry népszerű filmjeire vagy Szendőfi Balázs A Szőke tó – A Tisza-tó hat évszaka című minisorozatára gondolni. Előbbi alkotók Fehér Zoltánnal kiegészülve fogtak közös projektbe, melynek témája ezúttal is a Tisza-tó – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál, a szoljon.hu cikkében.

 

Ember alkotta paradicsom címmel látott munkához a napokban Fehér Zoltán, Ljasuk Dimitry és Szendőfi Balázs, akiknek már a neve is garancia a minőségre. A hír futótűzként terjedt a közösségi oldalon, miután a három filmes egy közös videóban jelentette be, hogy min dolgoznak.

 

– Egy éven keresztül forgatjuk a filmet, így mostantól együtt vagy külön-külön, de nagyon sok időt töltünk majd a Tisza-tavon – fogalmazott Ljasuk Dimitry. – Én leszek a film prezentőre és narrátora – fűzte hozzá a tiszaörvényi kötődésű természetfilmes.

 

Az alkotás várhatóan 2023-ban jelenik meg.

 

Ember alkotta paradicsom néven a közösségi médiafelületeken több oldalt is létrehoztak, ahol a közönség figyelemmel kísérheti a három neves alkotó munkáját.

 

Mint a videóban elhangzik: képeket és filmrészleteket tesznek közzé a munkájukról. Már túl is vannak az első forgatási napon, napkeltét és egyéb részleteket, például madarakat rögzítettek az Abádszalóki-medencében, pontosabban a Jóreménység-szigetnél, ahol 2020-ban Ljasuk Dimitry hónapokat töltött, elvonulva a világtól.

 

Ez a film a Tisza-tó élővilága és az ember kapcsolatáról szóló, a megszokottól kicsit eltérő természetfilm lesz, amit közösen készítünk

– olvasható a film oldalán közzétett egyik bejegyzésben.

 

Ha kíváncsiak vagytok az elejétől a végéig egy természetfilm forgatására, ha érdekel benneteket, miként dolgozik és gondolkodik három különböző látásmódú filmes egy közös témán, akkor kövessétek az oldalunkat.

 

Ami a csapat tagjait illeti, Fehér Zoltán természetfilmes, Kovács László- és Zsigmond Vilmos-díjas operatőr, aki a Vad víz: Aqua Hungarica című természetfilmet rendezőként jegyzi. Ljasuk Dimitry elsősorban a Tisza-tavat bemutató kalandfilmjeiről ismert, de a tavaly megjelent A Tisza nevében című alkotásával futott be igazán. Közgazdász és reklámszakember, akinek a szenvedélye a filmezés, a Tisza megóvását és a környezetvédelmet tartja küldetésének.

 

Szendőfi Balázs pedig halkutató és természetfilmes, a Magyar Haltani Társaság aktív tagja. Többek között a Budapest halai, A szőke tó, valamint A marasztalt folyó című, nagy sikerű természetfilmek alkotója.

 

Az eredeti cikk IDE KATTINTVA érhető el.

 

Borítókép: Naplemente a Tisza-tavon (Fotó: MTI/Bugány János)