időjárás 4°C Zalán 2023. március 30.
logo

Bronz minősítést kapott az etesi méhészet az országos mézversenyen

Forrás: Országszerte
2022.02.04. 11:37
borítókép

Első alkalommal nevezett termékeivel a Váraljai Méhészet az Év Kiváló Magyar Méze versenyre.

Első alkalommal nevezett termékeivel a helyi Váraljai Méhészet az Év Kiváló Magyar Méze versenyre. A családi vállalkozás, amelyet Váraljai Gábor és felesége irányít, három aranyló finomsággal: akác-, vegyes virágmézzel, valamint egy különlegességgel, zsályás akácmézzel indult a megmérettetésen. Mindháromnak bronz minősítést ítélt a szakemberekből álló zsűri – olvasható a Nógrád megyei hírportál, a nool.hu cikkében.

 

– Korábban is gondolkoztunk már a fenti lehetőségen, ami jó alkalom, hogy visszaigazolást kapjunk az általunk termelt mézek minőségéről. A megmérettetésen több százan indultak, számos kategóriában – tájékoztatott Váraljai Gábor, aki arról is beszámolt: – Nagy meglepetés volt számunkra is, hogy rögtön első alkalommal ilyen jól szerepeltek a méheink által előállított termékek.

 

Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt idén online zajlott a verseny.

 

A bírálatra kiválasztott mintákból háromszor fél kilogrammot kellett elküldeni, azok ízét, színét, állagát, sőt még a csomagolását is figyelembe vette a zsűri.

 

Laborvizsgálaton pedig az eredetiséget, a víztartalmat és az idegen anyagokat is vizsgálták. Végül az arany, az ezüst és a bronz minősítésből többet is kiosztottak.

 

Úgy vélem, hogy az elért eredmény emeli mézeink értékét, számunkra pedig nagyszerű visszaigazolása annak, hogy jó úton haladunk a kitűzött célok felé

– hangsúlyozta a méhész. – Terveink szerint idén is elindulunk a fenti versenyen, bízva abban, hogy még a mostaninál is jobb minősítést szerezhetünk. 

 

A szakember arról is beszámolt: 2012-ben szerzett méhészvégzettséget, és azóta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagja. Folyamatosan fejlesztik méhészetüket, így mára kínálatukban már 8-10 féle fajta méz szerepel.

 

Ezek között megtalálható az akác, a galagonya, a repce, a selyemfű, a hárs, a gesztenye és a napraforgó is.

 

Ezenkívül különféle mézes csemegéket, saját termelésű gyógynövényekkel érlelt mézeket, mézkülönlegességeket, virágport, propoliszt, méhviaszt, lépes mézet valamint viaszgyertyákat is kínálnak, valamint viaszdíszek készítésével is foglalkoznak. Mindezeket webáruházukban is megtalálják a vásárlók, akik közül sokan újra és újra a Váraljai Méhészet finomságait választják.


Az eredeti cikk IDE KATTINTVA érhető el.

 

Borítókép: Váraljai Gábor, aki a feleségével irányítja a családi vállalkozást (Fotó: nool.hu/Ladóczki Balázs)