A szőlőtermelőknek nem jelent pihenést a tél sem, hiszen a szüretet és a növényzet levelének lehullatását követően legtöbbjük azonnal belefog a metszésbe – olvasható a Heves megyei hírportálon, a Heol cikkében.
Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközség Tanácsának elnöke a Hírlap kérdésére elmondta, hogy jó ütemben haladnak a gazdák a metszéssel a borvidéken. Ennek következtében az ültetvények 60–70 százalékán végezhették már el ezt a munkát. Elég jó időt fogtak ki, ugyanakkor a csapadékhiány visszaüthet, a növény szempontjából kívánatos lenne a hó vagy az eső.
Tájékoztatása szerint a metszés elsősorban a termés szabályozását szolgálja. A meghagyott vesszők kiválasztása a dolgozó feladata.
A munka könnyen megtanulható, ezért nem kell hozzá speciális szakképzettség, és így lehet rá napszámosokat fogadni. A kisebb területet bíró termelők közül többen családi kötelékben végzik a munkát, míg a nagyobb birtokokon már szükség van a fogadott munkaerőre. Vannak összeszokott csapatok is, melyek együtt járnak napszámba, illetve ebben az időszakban az építőiparból is szabadul fel munkaerő, így a szőlőben most nincsen munkáskézben hiány.
A teljes cikk ITT olvasható.
Borítókép: Az édes, nemes borok egyik alapját, a zéta szőlőt metszik a Várhegy dűlőben, Bodrogkisfalud határában 2021. február 5-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)