időjárás 12°C Zalán 2023. március 30.
logo

Vándorkiállításon mutatják be a gyulai vár értékeit

Forrás: Országszerte
2022.02.02. 14:58
borítókép

Az eltemetett vár című tárlat elsőként Mezőkovácsházán nyílt meg kedden.

A gyulai vár palánkerődítéseinek 2015-2016-ban lezajlott kutatásait, a geofizikai és régészeti vizsgálatok eredményeit mutatja be a gyulai Erkel Ferenc Nonprofit Kft. új vándorkiállítása – olvasható a Békés megyei hírportálon, a Beol oldalán.

Az eltemetett vár című tárlat elsőként Mezőkovácsházán nyílt meg kedden. Majd öt további Békés megyei település közművelődési intézményében mesél az egyedülálló történelmi épületről.

A gyulai erődítmény a Kárpát-medence egyik legegyedibb történelmi épülete: a valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára, s a legtöbb eredeti építészeti elemmel bíró erődítményünk. 

A Kalocsa Róza Művelődési Központ az első helyszín, itt nyitotta meg a tárlatot Liska András (Forrás:Beol.hu)

Az eltemetett vár című vándorkiállítás – amely az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. működtetésében lévő gyulai vár és az Erkel Ferenc Múzeum közös projektje – a gyulai vár palánkerődítéseinek, Liska András régész, az Erkel múzeum szakmai vezetője irányításával, 2015-2016-ban lezajlott kutatásairól, annak geofizikai és régészeti vizsgálatainak eredményeiről számol be. A tárlat a kutatásról szól, bepillantást engedve az ásatások mindennapjaiba, a feltárásokat követő feldolgozásba is.

 A kiállítás csak a jelenleg ismert eredményeket és a rendelkezésre álló, részben restaurált leletanyag egy részét hivatott bemutatni. 

A tárlaton láthatók olyan eredmények, amelyek önmagukban is jelentős újdonságnak számítanak (az 1566. évi ostrom egyes részletei).

Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: A Kalocsa Róza Művelődési Központ az első helyszín, itt nyitotta meg a tárlatot Liska András (Fotó: Beol.hu)